Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Δωρεές σε ακροδεξιές οργανώσεις στην Ευρώπη είχε κάνει ο μακελάρης της Ν. Ζηλανδίας – Τι αναζητούν οι αρχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Οι αρχές αναζητούν με ποιες άλλες ακροδεξιές οργανώσεις είχε σχέσες ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας
  • Πλήρη ταύτιση απόψεων με το   «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» στο οποίο είχε δωρίσει 1.500 ευρώ
  • Κυβερνητικοί τριγμοί στον κυβερνητικό συνασπισμό Δεξιάς και Ακροδεξιάς στην Αυστρία

Εκτός από το ακροδεξιό «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» (Identitäre Bewegung Österreich, IBO),  με την οποία είχε σχέσεις  ο υπεύθυνος του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία Μπράντον Τάραν που στοίχισε τη ζωή σε 50 μουσουλμάνους, κατά την «περιοδία του» στην  Ευρώπη.

Στην εν λόγω οργάνωση είχε κάνει μια σημαντική χρηματική δωρεά, όμως οι αυστριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο πως υπάρχουν άλλες τέσσερις ακροδεξιές οργανώσεις που είχαν σχέση με τον δολοφόνο. 

Συγκεκριμένα, η Der Standard υποστηρίζει βάσει επιβεβαιωμένων πληροφοριών ότι  γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία έχει στη διάθεσή της στοιχεία ότι ο αυστραλιανής καταγωγής δράστης είχε κάνειτον Σεπτέμβριο του 2017 τέσσερις δωρεές σε «κινήματα ταυτότητας» στην Ευρώπη και ότι μεταξύ της 18ης και της 25ης Σεπτεμβρίου 2017 είχε αποστείλει συνολικά 2.200 ευρώ στη γαλλική ακροδεξιά οργάνωση «Generation Identitaire».

Σύμφωνα με την Der Standard, η Αυστριακή Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος γνωρίζει για τις τέσσερις δωρεές, αλλά δεν είναι σίγουρο εάν αυτά τα εμβάσματα ήταν μόνον προς τη Γαλλία, αλλά εξετάζεται εάν κατευθύνονταν και προς άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις «Ταυτότητας», όπως αυτοκαλούνται, οι ακροδεξιές, αντιμουσουλμανικοί θύλακες υπέρ της λευκής υπεροχής.

Η εν λόγω αποκάλυψη για τη δωρεά των 1.500 ευρώ προκάλεσε σάλο στην αυστριακή κοινωνία την περασμένη βδομάδα, κάτι που προκαλεί εντύπωση, καθώς η αυστριακή ακροδεξιά όχι μόνο είναι ιδιαιτέρα ισχυρή, αλλά συμμετέχει και στην κυβέρνηση.

Ωστόσο οι αντιδράσεις ήταν τόσες που ανάγκασαν τον  ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς να ζητήσει τη Δευτέρα 1 Απριλίου από τον συνεργάτη του,  συγκυβερνών ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, να διαχωρίσει σαφώς την θέση του από «ακραίες και ριζοσπαστικές ομάδες», μια κίνηση παράξενη από μόνη της, καθως η συνεργασία του δεξιού και άκροδεξιού κόμματος χαρακτηριζόταν από «υποδειγματική αρμονία» από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Όπως ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφορμή για αυτή την αντίδραση του Αυστριακού καγκελάριου, αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις ότι η οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας» συστεγάζεται με προσκείμενη στο Κόμμα των Ελευθέρων ακροδεξιά «αδελφότητα», σε κτίριο στην πόλη Λιντς, που ανήκει σε σύλλογο, του οποίου τμήμα των μελών είναι αξιωματούχοι του Κόμματος των Ελευθέρων.

«Δεν ανέχομαι καμία μπερδεμένη συναναστροφή με αυτό το ακροδεξιό κίνημα (σ.σ.: το Κίνημα Ταυτότητας), και ως εκ τούτου αναμένω ότι το Κόμμα των Ελευθέρων θα πάρει σαφώς θέση και, εφόσον υπάρχουν εδώ διασυνδέσεις, θα επέμβει και θα τις διακόψει», ανέφερε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, προσθέτοντας πως «κάθε μορφή διασύνδεσης με αυτό το κίνημα πρέπει να διαλυθεί».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ