Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Εξελίξεις στην υπόθεση των «Panama Papers» – Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις ανακτήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η κοινοπραξία δηλαδή των ερευνητών δημοσιογράφων στους οποίους οφείλονται οι αποκαλύψεις για τα «Panama Papers» ανακοίνωσε την Τετάρτη 3 Απριλίου πως, χάρη στην ανακάλυψη του σκανδάλου, 22 εμπλεκόμενες χώρες, οι οποίες είχαν τεράστια διαφυγόντα κέρδη από την τακτική φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών και πλουσίων ιδιωτών, κατάφεραν να  ανακτήσουν μέχρι στιγμής 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα, η εφορία της Βρετανίας συγκέντρωσε 252 εκατομμύρια δολάρια, της Αυστραλίας 92 εκατομμύρια και της Γαλλίας 136 εκατομμύρια. Το συνολικό ποσό «αναμένεται να αυξηθεί», όπως αναφέρεται.

Η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία ήταν η πρώτη που δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, υπογραμμίζει πως οι γερμανοί ερευνητές, από την πλευρά τους, επαναπάτρισαν στα ταμεία της εφορίας 183 εκατομμύρια δολάρια.

«Τα Panama Papers δεν επέτρεψαν μόνο στις κυβερνήσεις να ανακτήσουν κρυμμένα κεφάλαια (…), αλλά θα επιτρέψουν επίσης, πιο μακροπρόθεσμα, να αλλάξουν οι συμπεριφορές και η στάση των πολιτών», υπογραμμίζει η Σύμπραξη στον απολογισμό της.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του δικηγορικού γραφείο Mossack Fonseca στον Παναμά, λειτουργούσε ένα εκτεταμένο δίκτυο φοροδιαφυγής. Η συγκεκριμένη υπόθεση είναι αντικείμενο έρευνας από δημοσιογράφους και δικαστικούς εδώ και τρία χρόνια.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από μια εκατοστή εφημερίδες, αποκάλυψε την παρουσία σε φορολογικούς παραδείσους αγαθών που ανήκουν μεταξύ άλλων σε 140 πολιτικούς αξιωματούχους, σταρ του ποδοσφαίρου ή δισεκατομμυριούχους. Η αποκάλυψη προκάλεσε κύμα σοκ σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ