Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Η Γερμανία κάνει έκκληση για πυρηνικό αφοπλισμό – «Είναι εφικτές περαιτέρω μειώσεις»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Nέα έκκληση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας προκειμένου να καταρτιστεί ένας νέος «οδικός χάρτης» προκειμένου να αποτραπεί η διάδοση των πυρηνικών όπλων έγινε την Τρίτη 2 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο γερμανός πολιτικός τόνισε πως για αυτό πρέπει να γίνουν τρία πράγματα:  αύξηση της διαφάνειας, περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών επαλήθευσης και  σύναψη νέων συμφωνιών για τον αφοπλισμό.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι είναι εφικτές περαιτέρω μειώσεις, χωρίς αυτές να σημάνουν οποιαδήποτε ζημία για την ασφάλεια» των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια, είπε ο Μάας.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επέμεινε στο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία «μπορούν και πρέπει» να συνεχίσουν να μειώνουν τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών και των πυραύλων που διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους.

Ο ίδιος δήλωσε την έντονη ανησυχία του για την απείθεια ορισμένων χωρών στη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT), κάτι που σαμποτάρει περαιτέρω προσπάθειες αποτροπής χώρων να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα ή να τα αποκτήσουν για πρώτη φορά.

«Ο ψυχρός πόλεμος τέλειωσε, δεν υπάρχει το Σύμφωνο της Βαρσοβίας πια, δεν υπάρχει το Τείχος του Βερολίνου πια. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας σήμερα με απαντήσεις του περασμένου αιώνα», τόνισε ο Χάικο Μάας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από τις αρχές του Απριλίου η Γερμανία έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ