Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

To Σικάγο γράφει ιστορία – Εξέλεξε την πρώτη αφρομερικανίδα ομοφυλόφιλη δήμαρχο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

H ιστορική πόλη του Σικάγο με εργατική παράδοση και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, μπορεί να άργησε, αλλά ξανά έγραψε ιστορία. Έτσι, στις δημοτικές εκλογές της Τρίτης, 2 Απριλίου, οι πολίτες εξέλεξαν, με το 74% των ψήφων,  για δήμαρχο τους τη Λόρι Λάιτφουτ, 56 ετών μια αφροαμερικανίδα, δηλωμένη ομοφυλόφιλη.

Η Λάιτφουτ είναι πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, και έγινε γνωστή από τη δημιουργία μιας επιτροπής η οποία θα επόπτευε την αστυνομία, καθώς οι φυλετικές διαφορές και η αστυνομική βία είναι ένα από τα βασικά προβλήματα της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίπαλος της ήταν η η Τόνι Πρέκγουινκλ, Δημοκρατική πολιτικό και Αφροαμερικανή όπως και η ίδια.


Το πρόγραμμα της της νέας δημάρχου ήταν ως επί το πλείστον προοδευτικό, με αιχμή του δόρατος την καταπολέμηση των φυλετικών ανισοτήτων που μαστίζουν κυρίως τις νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία έγχρωμοι και μετανάστες. Επιπλέον η βία που συνδέεται με τα όπλα έχει αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ’ όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μαζί.

Συντελείται όμως μια «αλλαγή εναντίον του status quo», υποστήριξε πρόσφατα η Λάιτφουτ, κάνοντας μια δηκτική νύξη στην Τόνι Πρέκγουινκλ, 72 ετών, που εκλέγεται σε αιρετά αξιώματα εδώ και πολλές δεκαετίες, νυν επικεφαλής της Κομητείας Κουκ, στην οποία υπάγεται διοικητικά το Σικάγο.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων. Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011. Ο άλλοτε ανερχόμενος αστέρας των Δημοκρατικών ανακοίνωσε, προς γενική έκπληξη, πως δεν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία.

Ιστορικά, το Σικάγο από την καταβολή του το 1837, είχε εκλέξει αφροαμερικάνο πρόεδρο μόνο μια φορά, και γυναίκα επίσης άλλη μία. Ποτέ όμως και τα δύο ταυτόχρονα,  και ποτέ ένα ενεργό μέλος της LGBTQ κοινότητας, κάτι που το καθιστά μοναδική περίπτωση αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ