Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ζητά κι άλλη παράταση για το Brexit η Τερέζα Μέι – Αποδέχτηκε την πρόταση για συνεργασία ο Κόρμπιν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σε διάγγελμά της η Μέι έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει κι άλλη αναβολή στο Brexit
  • Η βρετανίδα πρωθυπουργός επιθυμεί η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαϊου
  • Διχασμένοι οι υπουργοί, αλλά κανείς δεν απείλησε με παραίτηση
  • Ο Κόρμπιν αποδέχτηκε την πρόταση της Μέι για συνεργασία

Νέα αναβολή στο Brexit θα ζητήσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, όπως ανακοίνωσε η ίδια μετά τη μαραθώνια, επτάωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Παράλληλα, πρότεινε να συνεργαστεί με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, για την εξεύρεση ενός σχεδίου για την αποχώρηση με συμφωνία, στο οποίο θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται η δική της συμφωνία.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η παράταση θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν συντομότερη» και να λήξει μόλις επιτευχθεί μία συμφωνία, ενώ οποιοδήποτε σχέδιο που θα συμφωνήσουν από κοινού με τον Τζέρεμι Κόρμπιν, θα τεθεί προς έγκριση από το κοινοβούλιο, με την προοπτική να μεταφερθεί στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους για μία κοινή προσέγγιση, τότε μία σειρά επιλογών για την μελλοντική σχέση θα τεθεί στο κοινοβούλιο προς έγκριση, και η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του σώματος, αλλά μόνο εάν κάνει το ίδιο και το κόμμα των Εργατικών.

Η πρωθυπουργός, τόνισε, επίσης ότι επιθυμεί η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Μαϊου, ώστε η Βρετανία να μην χρειαστεί να συμμετέχει στις ευρωεκλογές.

Διχασμένοι οι υπουργοί αλλά κανείς δεν απείλησε με παραίτηση

Οι 14 υπουργοί τάχθηκαν κατά της αναβολής του Brexit για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη της εφημερίδας The Times, Σαμ Κόουτς.

Η Μέι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει και δεύτερη αναβολή ώστε να της δοθεί χρόνος για να συζητήσει με τους Εργατικούς και να βρουν μια κοινή στάση.

Ένας πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας The Sun ανέφερε πάντως ότι παρά τις διαφωνίες “κανείς δεν απείλησε με παραίτηση” κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Sky, στην ψηφοφορία που διεξήχθη μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, 10 υπουργοί τάχθηκαν υπέρ της μακράς αναβολής, 14 ήθελαν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή μια σύντομη αναβολή και δύο δεν εξέφρασαν άποψη.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Huffington Post γράφει εξάλλου ότι η ανακοίνωση της Μέι δεν ικανοποίησε τα μέλη του European Research Group, της ομάδας των συντηρητικών, ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του κόμματός της, η οποία θα συγκληθεί εκτάκτως απόψε το βράδυ.

Ο Κόρμπιν αποδέχτηκε την πρόταση της Μέι για συνεργασία

Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποδέχτηκε την πρόταση της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για μία συνάντηση στην οποία θα αναζητήσουν μία κοινά αποδεκτή λύση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ με μία συμφωνία.

«Θα συναντήσουμε την πρωθυπουργό. Αναγνωρίζουμε ότι έκανε μία κίνηση, αναγνωρίζω την ευθύνη μου να εκπροσωπήσω τους ανθρώπους που υποστήριξαν τους Εργατικούς στις τελευταίες εκλογές και τους ανθρώπους που δεν το υποστήριξαν, αλλά παρ’ όλα αυτά θέλουν βεβαιότητα και ασφάλεια για το μέλλον τους και αυτή είναι η βάση στην οποία θα συναντηθούμε μαζί της και θα συζητήσουμε», είπε ο Κόρμπιν.

Τα βρετανικά ΜΜΕ, αλλά και οι πρώτες αντιδράσεις κομμάτων και βουλευτών, ήταν σκεπτικά έως επικριτικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ