Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δώσε το «παρών» στο «Μάθημα ανατομίας του Δρ. Τουλπ» – Ο διάσημος πίνακας του Ρέμπραντ… ζωντανεύει

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέσω του έξυπνου κινητού σου, έχεις πλέον τη δυνατότητα να… δώσεις το «παρών» στο «Μάθημα Ανατομίας του δρος Νικολάες Τουλπ» του Ρέμπραντ.

1 5

Rembrandt The Anatomy Lesson of Dr Nicolaes Tulp

Οι επισκέπτες στο μουσείο Mauritshuis (Μαουρίτσχουις) στη Χάγη μπορούν, χάρη στο ολλανδικό στούντιο ντιζάιν CapitolaVR, να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να έχουν μια εμπειρία διευρυμένης πραγματικότητας του γνωστού πίνακα του ολλανδού ζωγράφου.

Για να αποτίσει φόρο τιμής στα 350 χρόνια από τον θάνατο του ολλανδού μαιτρ της ζωγραφικής του 17ου αιώνα, το CapitolaVR δημιούργησε την εφαρμογή Rembrandt Reality, η οποία μέσω διευρυμένης πραγματικότητας επιτρέπει στους φιλότεχνους και φιλοπερίεργους «να μπουν μέσα» σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες του Ρέμπραντ.

Οι επισκέπτες αποκτούν εμπειρία της ανατομίας ενός πτώματος η οποία έγινε το 1632, όπως την απεικόνισε ο ζωγράφος. Αλληλεπιδρούν με εικονικά, ολογραφικά, τρισδιάστατα αντικείμενα που έχουν σκαναριστεί από πραγματική ανασύσταση του πίνακα ζωγραφικής, χρησιμοποιώντας συσκευές που είναι συμβατές με τις πλατφόρμες διευρυμένης πραγματικότητας ARKit της Apple ή ARCore της Google.

«Επιθυμία μας ήταν να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να περπατήσει, στην κυριολεξία, μέσα στο έργο τέχνης και να εξερευνήσει τον πίνακα και την ιστορία που “αφηγείται”, με καινοτόμα τεχνολογία», τόνισε ο επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών εφαρμογών στην CapitolaVR, David Robustelli.

«Αυτός είναι ένας καινούριος τρόπος να βλέπεις τέχνη, ο οποίος εξακοντίζει στο μέλλον την εμπειρία να βλέπουμε τέχνη» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η διευθύντρια του Μαουρίτσχουις, Emilie Gordenker. «Ο Ρέμπραντ ήταν πρωτοπόρος ζωγράφος. Χρησιμοποιούσε καινούργιες τεχνικές για να φτάσει σε μια καινούρια εικαστική γλώσσα» εξήγησε.

«Τριακόσια πενήντα χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας ενθαρρύνει να καινοτομούμε. Χρησιμοποιώντας τεχνολογία διευρυμένης πραγματικότητας, μπορείς να μπεις, από μιαν είσοδο, στο αμφιθέατρο ανατομίας, είτε είσαι σπίτι σου είτε έξω. Γίνεσαι μάρτυρας ενός μαθήματος ανατομίας του 17ου αιώνα και κοιτάς πάνω απ’ τον ώμο του Ρέμπραντ», είπε η διευθύντρια του μουσείου.

image00022

image00035

image00051

image00053

image00054

image00055

image00056

making off

making off 1

making off 2

making off 3

making off 4

making off 5

Rembrandt Reality

Rembrandt Reality 1

Rembrandt Reality 2

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ