Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ενθουσιασμένος ο Ζόραν Ζάεφ από την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού: Τεράστια τα οφέλη από τις Πρέσπες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Λίγες ώρες πριν την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη Βόρεια Μακεδονία, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, με δηλώσεις τους στο Γαλλικό Πρακτορείο, φαίνεται ενθουσιασμένος με τις δυνατότητες που ανοίγει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, ο βορειομακεδόνας πολιτικός τόνισε πως «η Βόρεια Μακεδονία θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη».

«Έρχονται (σ.σ. μαζί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημείωσε ο Ζάεφ, αναφέροντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. Εξήγησε επίσης ότι ελληνικές εταιρείες έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα επενδύσουν «περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ» στον ενεργειακό τομέα της Βόρειας Μακεδονίας, εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία.

«Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας», συνέχισε ο Ζάεφ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΈ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ