Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Τεράστιες αποζημιώσεις στα τέσσερα παιδιά του Κασόγκι από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τεράστιες είναι οι αποζημιώσεις που έδωσαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας στα παιδιά του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι , ο οποίος δολοφονήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου

Καθένα από τα παιδιά του έλαβε ως αποζημίωση σπίτια αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα λαμβάνουν επίσης κάθε μήνα χιλιάδες δολάρια από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η The Washington Post.

Σύμφωνα με την εφημερίδα –στην οποία αρθρογραφούσε ο δολοφονημένος δημοσιογράφος – τα συγκεκριμένα σπίτια βρίσκονται στην Τζέντα (δυτικά), στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, και έχουν αξία ως και τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

Καθένα από τα τέσσερα παιδιά του Κασόγκι θα λαμβάνει 10.000 δολ. το μήνα γράφει η εφημερίδα. Ενώ, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι δύο γιοι και οι δύο κόρες του Κασόγκι ενδέχεται επίσης «να λάβουν πληρωμές πολύ πιο υψηλές – πιθανόν πολλών εκατομμυρίων δολαρίων κατ’ άτομο – στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το «τίμημα του αίματος», που αναμένεται να γίνουν όταν η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες».

Ο Κασόγκι, που επέκρινε διάφορες αποφάσεις του καθεστώτος, ζούσε αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ πριν δολοφονηθεί και διαμελιστεί από μια ομάδα δεκαπέντε σαουδαράβων πρακτόρων, οι οποίοι πήγαν από το Ριάντ στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο δημοσιογράφος είχε ζητήσει να του δοθούν κάποια έγγραφα. Το πτώμα του, τελικά,  δεν βρέθηκε ποτέ.

Αρχικά αφού διέψευσε ότι ο Κασόγκι ήταν νεκρός, το Ριάντ κατόπιν έκανε λόγο περί μιας επιχείρησης από «εκτός ελέγχου» στοιχεία της υπηρεσίας πληροφοριών. Η δίκη 11 υπόπτων ξεκίνησε στις αρχές της χρονιάς ενώπιον της σαουδαραβικής δικαιοσύνης. Ο γενικός εισαγγελέας ζήτησε να επιβληθεί η θανατική ποινή σε πέντε εξ αυτών.

Στην υπόθεση εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά σκοτεινά σημεία, πρωτίστως σε ό,τι αφορά τον ρόλο του πανίσχυρου πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που χαρακτηρίστηκε «υπεύθυνος» για τον φόνο του Κασόγκι από την αμερικανική Γερουσία.

Η The Washington Post υπογραμμίζει πως η χορήγηση των αποζημιώσεων στα παιδιά του Κασόγκι εγκρίθηκαν στα τέλη του 2018 από τον βασιλιά Σαλμάν, πατέρα του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διότι, όπως το έθεσε πρώην σαουδάραβας αξιωματούχος, αναγνωρίστηκε πως «έγινε μια μεγάλη αδικία» και έπρεπε να υπάρξει «επανόρθωση».

Η πρακτική αυτή «είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας», εξήγησε η πηγή αυτή.

Να σημειωθεί πως τις διαπραγματεύσεις για τις αποζημιώσεις έκανε ο Χάλιντ μπιν Σαλμάν, αδελφός του πρίγκιπα διαδόχου και μέχρι πρότινος πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ.

Μόνο ο Σάλαχ, ο μεγαλύτερος γιος του Κασόγκι, ζει ακόμη στη Σαουδική Αραβία, στην Τζέντα, όπου συνεχίζει να εργάζεται σε επενδυτική τράπεζα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Τα άλλα τρία αδέλφια του, ο αδελφός του και οι δύο αδελφές του, κατοικούν στις ΗΠΑ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ