Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Ζάεφ: Έχουμε δεσμευτεί να αναθεωρήσουμε τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τεράστια οικονομικά οφέλη από τη Συμφωνία των Πρεσπών «βλέπει» ο Ζόραν Ζάεφ
  • Ζάεφ: Μαζί με τον Τσίπρα έρχονται στα Σκόπια μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων
  • «Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων»

Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η χώρα του θα έχει «τεράστια οικονομικά οφέλη» από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Ζάεφ τόνισε ότι «έρχονται (σ.σ μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό) μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών δισεκατομμυρίων», σημειώνοντας ενδεικτικά τη Motor Oil και τον όμιλο Μυτιληναίου. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι ελληνικές εταιρείες έχουν δεσμευθεί – εκτός των άλλων επενδύσεων στα τσιμέντα και τη γεωργία – για επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα της χώρας του.

«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα αποκομίσει τεράστια οικονομικά οφέλη από τη συμφωνία και πιστεύω ότι θα γίνουν αισθητά σε κάθε τομέα της οικονομίας», υπογράμμισε ο κ. Ζάεφ.

Στο πλαίσιο της Συμφωνίας, η Βόρεια Μακεδονία δεσμεύτηκε επίσης να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα μνημεία που παραπέμπουν στην ελληνική ιστορία. Στη συνέντευξή του ο Ζάεφ διαβεβαίωσε ότι σε ορισμένα σημεία θα τοποθετηθούν μεταλλικές πλάκες όπου θα αποσαφηνίζεται «το γεγονός ότι αποτελούν τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Υπάρχουν επίσης πρωτοβουλίες υπέρ μιας θεσμικής ανταλλαγής μνημείων, όπως είναι οι ανταλλαγές δώρων μεταξύ φίλων», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ