Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Νέος γύρος ψηφοφοριών για το Brexit στο βρετανικό κοινοβούλιο – Κρίσιμα ερωτήματα στο «παρά ένα» της εξόδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Nέος γύρος διαβουλεύσεων στο βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit
  • Λιγότερες προτάσεις για να υπάρξει πιο σαφής εικόνα
  • Τι ενδέχεται να επιστρέψει ως πρόταση και σε αυτή τη ψηφοφορία

Άλλος ένας γύρος συνομιλιών και ψηφοφοριών ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 1 Απριλίου στο βρετανικό κοινοβούλιο με αφορμή το Brexit.

Πλέον η βουλή διαμορφώνει την αντζέντα των συζητήσεων, μετά από σχετική απόφαση που λήφθηκε στα τέλη Μαρτίου.  Ωστόσο ο πρώτος γύρος ψηφοφοριών απέτυχε παταγωδώς, αφού όχι μόνο δεν εγκρίθηκε το προσχέδιο Συμφωνίας Αποχώρησης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, αλλά δεν πέρασε καμία από τις οκτώ προτάσεις που είχαν κατατεθεί.

Η διαδικασία που θα ισχύσει θα είναι σχεδόν ίδια με την πρώτη, με τη διαφορά πως οι προτάσεις που θα γίνουν θα είναι μειωμένες τουλάχιστον κατά 50%, προκειμένου να διαμορφωθεί μια πιο σαφής εικόνα για τις κυρίαρχες τάσεις και γνώμες για το Brexit.

Στο διαδικαστικό μέρος, η επιλογή των εν λόγω προτάσεων θα γίνει  από τον πρόεδρο της Βουλής Τζον Μπέρκοου και θα δοθεί ενιαίο ψηφοδέλτιο πολλαπλών επιλογών με «ναι» ή «όχι» στις προτάσεις που θα περιληφθούν στους βουλευτές

Οι τρεις προτάσεις με την μικρότερη διαφορά ψήφων κατά τον πρώτο γύρο αφορούσαν:

  • την τελωνειακή ένωση (δεν πλειοψήφησε με μόλις 8 ψήφους διαφορά), σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές θα στηρίξουν την συμφωνία αποχώρησης της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με αντάλλαγμα να δεσμευτεί ότι η Βρετανία θα διατηρήσει το καθεστώς της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ.
  • το επιβεβαιωτικό δημοψήφισμα (δεν πλειοψήφησε με 27 ψήφους διαφορά), σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν εάν συμφωνούν με οποιαδήποτε συμφωνία για αποχώρηση, αλλά το ερώτημα που θα τεθεί θα πρέπει να το αποφασίσουν οι βουλευτές.
  • την παραμονή σε τελωνειακή ένωση και επιπλέον ευθυγράμμιση με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά (δεν πλειοψήφησε με 30 ψήφους διαφορά).

Η συζήτηση των προτάσεων θα ξεκινήσει το απόγευμα και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ