Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Τουρκικές εκλογές: Χάνει και την Κων/πολη ο Ερντογάν μετά από Άγκυρα, Άδανα, Αττάλεια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Πλήγμα για το κυβερνών κόμμα τα αποτελέσματα σε μεγάλες πόλεις
  • Ασαφής η έκβαση στην Κωνσταντινούπολη – Φέρεται να επικρατεί ο αντιπολιτευόμενος Ιμάμογλου
  • Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονταν νωρίτερα ότι κέρδισαν τον δήμο
  • Η καθοδική πορεία της οικονομίας φαίνεται πως επηρέασε σε κρίσιμο βαθμό το εκλογικό σώμα
  • Άνετη επικράτηση του AKP στην επικράτεια

Σε θρίλερ… πρώτης ποιότητας εξελίσσεται η καταμέτρηση των ψήφων στον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο των χθεσινών δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, όπου το κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχτηκε ισχυρό «χαστούκι» χάνοντας μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα, η Αττάλεια και τα Άδανα.

Προς επικράτηση οδεύει το αντιπολιτευόμενο CHP στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου φέρεται να λαμβάνει 48,79%, έναντι του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος AKP στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης, του πρώην πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που συγκεντρώνει 48,51%, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι δεν ξέρει από πού παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις» σημείωσε.

Για το θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη είπε ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, αλλά έπειτα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, σημείωσε ότι ο Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 4.159.650 ψήφους έναντι 4.131.761 ψήφων του Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Από την άλλη, ο ηγέτης της τοπικής οργάνωσης του AKP στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ότι ο υποψήφιος της συμπολίτευσης, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, κέρδισε με περίπου 4.000 ψήφους.

Δοκιμασία για τον Ερντογάν

Ο Ερντογάν -απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού στην τουρκική πολιτική σκηνή αφότου ανέλαβε αρχικά πρωθυπουργός πριν από 16 χρόνια και σταδιακά συγκέντρωσε στα χέρια του σχεδόν όλες τις εξουσίες- πρωταγωνίστησε στην προεκλογική περίοδο, ταξιδεύοντας ασταμάτητα, εκφωνώντας πάνω από εκατό λόγους σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα σε δύο μήνες, ενόψει της χθεσινής ψηφοφορίας, αναμέτρησης που ο ίδιος χαρακτήριζε κρίσιμη για την ίδια την «επιβίωση» της Τουρκίας.

Αλλά οι καθημερινές ομιλίες του και η κατά συντριπτική πλειονότητα ευνοϊκή κάλυψη των ΜΜΕ εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετά προκειμένου το AKP να κερδίσει στην πρωτεύουσα ή να επικρατήσει καθαρά στην Κωνσταντινούπολη, αφού η καθοδική πορεία της οικονομίας φαίνεται πως επηρέασε σε κρίσιμο βαθμό το εκλογικό σώμα.

Γρίφος η Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μανσούρ Γιαβάς κέρδισε καθαρά στην Άγκυρα. Ωστόσο, αμφότερα τα μεγάλα κόμματα ανακήρυξαν νωρίς το πρωί σήμερα Δευτέρα τη «νίκη» τους στην Κωνσταντινούπολη των 15 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων, την οικονομική πρωτεύουσα.

«Ο λαός ψήφισε υπέρ της δημοκρατίας, επέλεξε τη δημοκρατία», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως το CHP απέσπασε την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη από το AKP και κράτησε τη Σμύρνη (Ιζμίρ), τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας και παραδοσιακά προπύργιό του. Το CHP απέσπασε επίσης τα Άδανα (νότια).

Η ήττα του κόμματος του Ερντογάν στην Άγκυρα ήταν από μόνη της βαρύ πλήγμα. Εάν επιβεβαιωθεί η ήττα του AKP στην Κωνσταντινούπολη -η πόλη όπου ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία, η πόλη της οποίας ήταν ο δήμαρχος τη δεκαετία του 1990- η χθεσινή αναμέτρηση ίσως αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη συμβολική βαρύτητα.

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι το AKP θα προσφύγει στην εκλογική δικαιοσύνη ζητώντας να ακυρωθούν τα αποτελέσματα σε κάποιες περιφέρειες στην πρωτεύουσα.

Στην Κωνσταντινούπολη, το AKP διαβεβαίωσε πως ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κέρδισε τον αντίπαλό του Εκρέμ Ιμάμογλου με 4.000 ψήφους. Η διαφορά είναι απειροελάχιστη: και οι δύο υποψήφιοι έλαβαν πάνω από 4 εκατομμύρια ψήφους. Ο Ιμάμογλου από τη δική του πλευρά ανακοίνωσε ότι είχε προβάδισμα 28.000 ψήφων, ενώ μόλις 2.000 ψήφοι απέμεναν πλέον να καταμετρηθούν.

Σε ομιλία του προς υποστηρικτές του στην Άγκυρα, ο Ερντογάν φάνηκε να αναγνωρίζει πως το κόμμα του μπορεί να έχασε την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο επέμεινε ότι οι περισσότεροι επιμέρους δήμοι της παρέμειναν στα χέρια του AKP.

«Ακόμη κι αν ο λαός μας μάς πήρε τον [μητροπολιτικό] δήμο, έδωσε τους περισσότερους [επιμέρους] δήμους στο AKP», είπε και πρόσθεσε ότι θα υποβληθούν προσφυγές εναντίον των αποτελεσμάτων, όπου κριθεί ότι απαιτείται.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν άλλες εκλογικές αναμετρήσεις για τεσσεράμισι χρόνια (ως το 2023), προφανώς αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ενώ ανήγγειλε ότι θα στραφεί τώρα στην οικονομία, προωθώντας μέτρα σε επίπεδο υπουργείων και θεσμών ώστε το σύστημα διακυβέρνησης να γίνει πιο δυναμικό και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε η οικονομία της Τουρκίας να γίνει πιο ανθεκτική έναντι «επιθέσεων». «Από αύριο [σήμερα] το πρωί, θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε», διαβεβαίωσε.

Μεσούσης νομισματικής κρίσης μετά τις εκλογές της περασμένης χρονιάς, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά 30%. Η οικονομία ολισθαίνει προς ύφεση. Με τον πληθωρισμό περί το 20% και την ανεργία να αυξάνεται, μέρος τουλάχιστον του εκλογικού συστήματος φάνηκε να τιμωρεί τον πρόεδρο.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δεν θα μπορούσε να διαφωνεί περισσότερο όσον αφορά τις αναλύσεις περί ήττας του ιδίου και της παράταξής του: «ο λαός μας μάς ανέδειξε πρώτο κόμμα στις εκλογές, για 15η φορά», είπε στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως το AKP κέρδισε συνολικά 778 δήμους, δηλαδή το 56% του συνόλου. Η ισλαμοσυντηρητική παράταξη έχει συμμαχήσει σε εθνικό επίπεδο με το υπερεθνικιστικό MHP.

Ωστόσο για τον δημοσιογράφο Ρουσέν Τσακίρ, οι χθεσινές εκλογές είναι «εξίσου ιστορικές με εκείνες του 1994», όπως ανέφερε μέσω Twitter, σχόλιο που παρέπεμπε στην ανάδειξη του Ερντογάν στον θώκο του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Η χώρα, πρόσθεσε, «άνοιξε μια σελίδα πριν από 25 χρόνια και τώρα τη γύρισε».

Καθώς οι τουρκικές αρχές πάσχιζαν να στηρίξουν τη λίρα την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν απέδωσε τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας της σε επιθέσεις από τη Δύση, διαβεβαιώνοντας πως θα ξεπεραστούν και ότι ο ίδιος είναι «το αφεντικό» της οικονομίας.

Η λίρα υποχώρησε αφού έγιναν γνωστά τα αρχικά αποτελέσματα, σε συναλλαγματική ισοτιμία 5,61:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, από 5,55:1 την Παρασκευή.

Θλιβερά επεισόδια με νεκρούς

Να σημειωθεί πως το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι κατά την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας διαπιστώθηκαν 310 περιστατικά από τα οποία τα 62 ήταν προπηλακισμοί ή τραυματισμοί και τα 20 παράνομη οπλοφορία.

Στη Μαλάτια, ένας ένοπλος πυροβόλησε και σκότωσε δύο μέλη του μικρού ισλαμιστικού Κόμματος Ευδαιμονίας. Στο Ντιγιάρμπακιρ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν –και ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση– αφού δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι κατά τη διάρκεια ενός καυγά μεταξύ αντιπάλων υποψηφίων, σύμφωνα με νοσοκομειακή πηγή. Δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί σε επεισόδια που σχετίζονται με τις εκλογές στα νοτιοανατολικά, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης ένας άνθρωπος μαχαιρώθηκε όταν 15 άνδρες συνεπλάκησαν, σε μια φιλονικία μεταξύ υποψηφίων, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας.

Συνολικά στους τέσσερις ανέρχονται σύμφωνα με αυτή την επίσημη ανακοίνωση οι νεκροί συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν σκοτωθεί σε προηγούμενες συμπλοκές και γίνεται και μια σύγκριση με τις δημοτικές εκλογές του 2014 όπου σημειώνεται πως τότε είχαν σκοτωθεί 14 άτομα την ημέρα των εκλογών και 5 πριν την ημέρα των εκλογών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ