Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Κορυφώνεται η μάχη για το Brexit- Kαταψηφίστηε η προτάση των Εργατικών για δεύτερο δημοψήφισμα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε το βράδυ της Τρίτης 29 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων, και τις δύο προτάσεις που είχε καταθέσει το Εργατικό κόμμα, αλλά και αυτή που έδινε στους βουλευτές τη δυνατότητα να εκφράσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit.

Η πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα 

Η πρώτη πρόταση των Εργατικών, η οποία απορρίφθηκε με ψήφους 327 έναντι 296,  ήταν η τροπολογία με την οποία ζητούσαν από το κοινοβούλιο να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις για να αποτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Η συγκεκριμένη τροπολογία περιλάμβανε επίσης και την πρόταση για διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι διαφωνούσε με την τροπολογία.

«Όχι» και στην αναβολή του Brexit

Η δεύτερη τροπολογία, η οποία απορρίφθηκε με 327 έναντι 39 ψήφων, ήταν αυτή που καλούσε τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει την παράταση του άρθρου 50, δηλαδή να μην γίνει το Brexit στις 29 Μαρτίου.

Η τροπολογία αυτή ζητούσε επίσης από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να μην βγάλει τον λαό της Σκωτίας από την ΕΕ χωρίς τη θέλησή του.

Πύρρεια νίκη της Μέι

Επιπλέον η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την τροπολογία G που δίνει στους βουλευτές τη δυνατότητα να συζητήσουν τις δικές τους προτάσεις για το Brexit ορισμένες ημέρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η απόρριψη της πρότασης, με ψήφους 321 έναντι 301, θεωρείται νίκη για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, η οποία είχε τονίσει ότι η τροπολογία αυτή θα οδηγούσε σε «σφετερισμό του ρόλου της εκτελεστικής εξουσίας».

Απορρίφθηκαν και οι τροπολογία Β και J

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία Β που είχε καταθέσει η βουλευτής των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα στους βουλευτές να καθυστερήσουν το Brexit.

Με την πρόταση της η Κούπερ ζητούσε να περάσει ο έλεγχος του Brexit από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι στα χέρια του κοινοβουλίου. Αν υπερψηφιζόταν θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση αφού θα έδινε στους βουλευτές που θέλουν να μπλοκάρουν, να καθυστερήσουν ή να επαναδιαπραγματευθούν το Brexit μια νομική οδό για να το πράξουν. Θα έδινε επίσης στο κοινοβούλιο τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν δεν είχε εγκριθεί μια συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η τροπολογία απορρίφθηκε με ψήφους 321 έναντι 298.

Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε και την τροπολογία J η οποία καλούσε την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει παράταση του άρθρου 50 αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εγκρίνει μια Συμφωνία Αποχώρησης μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

Η μη δεσμευτική πρόταση για την αναβολή του Brexit, την οποία είχε υποβάλει η βουλευτής των Εργατικών Ρέιτσελ Ριβς, καταψηφίστηκε με 322 ψήφους κατά και 290 υπέρ.

Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε ωστόσο την τροπολογία Ν που ζητά την αντικατάσταση του λεγόμενου backstop, της «δικλείδας ασφαλείας» για τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας με «εναλλακτικές ρυθμίσεις».

Την τροπολογία αυτή είχε καταθέσει ο βουλευτής Γκράχαμ Μπράντι.

Η τροπολογία πέρασε με ψήφους 317 υπέρ έναντι 301 κατά και θεωρείται ότι ενισχύει τη θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η οποία θέλει να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία για το Brexit, κάτι που οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το αποκλείουν.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ