Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Συναγερμός στη Βραζιλία – Εκκενώνονται χωριά υπό τον φόβο για κατάρρευση και άλλου φράγματος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγωνία χωρίς τέλος φαίνεται να προκαλεί η κατάρρευση φραγμάτων στη Βραζιλία.  Μετά την τραγωδία της Παρασκευής, 25 Ιανουρίου, όπουχασαν τη ζωή τους 34 άνθρωποι και άλλοι 300 αγνοούνται, τα ξημερώματα (9.30 ώρα Ελλάδας) της Κυριακής , 27 Ιανουαρίου, σήμανε συναγερμό η πυροσβεστική υπηρεσία και η μεταλλευτική εταιρεία Vale καθώς υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει άλλο ένα φράγμα στην περιοχή του Μπρουματζίνιου, στη νοτιοανατολική Βραζιλία. 

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι σήμανε συναγερμό «καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των υδάτων στο φράγμα 6» του ορυχείου Κορέτζο ντου Φεϊζάου. Την Παρασκευή κατέρρευσε το φράγμα τελμάτων του ίδιου ορυχείου.

Πυροσβέστες έχουν αρχίσει ήδη να εκκενώνουν χωριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Με μεγάφωνα, ξύπνησαν τους 39.000 κατοίκους του Μπρουματζίνιου, καλώντας τους να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

20629913 1

Λόγω της επιχείρησης εκκένωσης των κοινοτήτων, έχουν διακοπεί προσωρινά οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων στο ποτάμι της λάσπης που κάλυψε την Παρασκευή την περιοχή. «Ρίχνουμε όλο το βάρος στην εκκένωση» είπε ο επικεφαλής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας, Πέντρο Αϊχάρα, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

20628149 1Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, από το δυστύχημα έχουν σκοτωθεί 34 άνθρωποι, άλλοι 23 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ενώ περίπου 300 αγνοούνται – από αυτούς, οι 250 ήταν υπάλληλοι ή συνεργάτες της εταιρείας Vale.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ