Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Νεκρός από ισραηλινά πυρά ένας Παλαιστίνιος – Συνεχίζεται η «μεγάλη πορεία της επιστροφής»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έναν ακόμα νεκρό μετρούν οι Παλαιστίνιοι από την Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου. Ο Έχαμπ Άμπεντ, 25 ετών, έχασε τη ζωή του από ισραηλινά πυρά στη λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια διαδηλώσεων και συγκρούσεων κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, ανατολικά της Ράφα (νότια).

Την ανακοίνωση έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα  Άχραφ αλ-Κόντρα

Ο Έχαμπ χτυπήθηκε στην περιοχή της καρδιάς, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στο νοσοκομείο.

Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, δήλωσε ο Κόντρα.

Ερωτηθείς από το AFP, ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στις συγκεκριμένες συνθήκες υπό τις οποίες επήλθε ο θάνατος του Έχαμπ Άμπεντ, έκανε ωστόσο λόγο για βία και ρίψη εκρηκτικών μηχανισμών και πετρών εναντίον στρατιωτών σε διαφορετικά σημεία του συνοριακού φράχτη, στην οποία, όπως υποστήριξε, απάντησε ανοίγοντας πυρ. Στρατιωτικό όχημα κοντά στον συνοριακό φράχτη αποτέλεσε στόχο δύο χειροβομβίδων που δεν προκάλεσαν τραυματισμούς ή ζημιές και στις οποίες απάντησαν οι στρατιώτες ανοίγοντας πυρ, είπε.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι (10.000, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό) διαδήλωσαν εκ νέου την Παρασκευή κατά μήκος του συνοριακού φράκτη που προστατεύεται από πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες και ορισμένοι από αυτούς εκτόξευσαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς την κατεύθυνση των στρατιωτών επιχειρώντας να περάσουν τον φράχτη, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Αφότου ξεκίνησε, τον Μάρτιο του 2018, η κινητοποίηση υπό την επωνυμία «Μεγάλη πορεία της επιστροφής», τουλάχιστον 245 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά, στην πλειονότητά τους κατά μήκος του συνοριακού φράχτη, και ορισμένοι από ισραηλινά πλήγματα σε αντίποινα για εχθρικές ενέργειες που προέρχονται από τον υπό ισραηλινό αποκλεισμό θύλακα.

Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν επίσης από τον Μάρτιο του 2018.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, που διοικεί τη Γάζα, ότι εκμεταλλεύεται τις διαδηλώσεις και δηλώνει ότι το μόνο που κάνει είναι να υπερασπίζεται τον φράχτη.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ