Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Στον εμφύλιο «σπρώχνει» τη Βενεζουέλα ο Τραμπ – Αναγνώρισε ως πρόεδρο τον ηγέτη της αντιπολίτευσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Τραμπ ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας τον  Χουάν Γκουάιδο
  • Ο Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ
  • Απειλές για επέμβαση από τις ΗΠΑ
  • Ποιες χώρες στηρίζουν την απόφαση Τραμπ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βενεζουέλας, μετά την πρωτοφανή κίνηση εμπλοκής στα εσωτερικά της χωράς από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναγνώρισε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουάιδο ως τον νόμιμο πρόεδρο της χώρας.

Συγκεκριμένα, εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων που έχουν έλαβαν χώρα την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου στη λατινοαμερικάνικη χώρα, υπέρ και κατά της κυβέρνησης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, η αμερικανική κυβέρνηση  ανακοίνωσε την επίσημη στήριξή της στον Γκουάιδο, πρόεδρο του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, και τον ανακήρυξε προσωρινό πρόεδρο, κάτι που απέφυγε να κάνει στο παρελθόν.

«Ορκίζομαι να αναλάβω όλες τις εξουσίες της προεδρίας για να διασφαλίσω το τέλος αυτού του σφετερισμού», δήλωσε νωρίτερα το βράδυ της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου μπροστά από ένα πλήθος ο 35χρονος Γκουαϊδό, αυτοανακηρυσσόμενος πρόεδρος της χώρας.

Ο Μαδούρο διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

20561170

Ως απάντηση,  πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από τη χώρα.

Παράλληλα, ο Μαδούρο ζήτησε από τον στρατό της χώρας να διατηρήσει την ενότητα και την πειθαρχία. «Θα θριαμβεύσουμε απέναντι σε αυτό, θα βγούμε νικητές», είπε ο Μαδούρο στους υποστηρικτές του έξω από το προεδρικό παλάτι Μιραφλόρες στο Καράκας.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να διεξάγει πραξικόπημα.

«Όλες οι επιλογές στο τραπέζι αν δε φύγει ο Μαδούρο» λένε οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόνισε ότι έτοιμη να εντείνει τις κυρώσεις στο πετρέλαιο, το χρυσό και να επιβάλει επιπλέον οικονομικές κυρώσεις, αν ασκηθεί βία ενάντια στην αντιπολίτευση της χώρας, διαμηνύοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

«Αν ο Μαδούρο και οι φίλοι του επιλέξουν να απαντήσουν με βία – αν επιλέξουν να βλάψουν οποιοδήποτε μέλος της εθνοσυνέλευσης ή άλλους νόμιμους αξιωματούχους της κυβέρνησης της Βενεζουέλας βρίσκονται στο τραπέζι για τις ΗΠΑ αναφορικά με τις ενέργειες που θα λάβουν», τόνισε ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Ζητά παραίτηση Μαδούρο και ο αμερικάνος ΥπΕξ – Καλεί το στρατό εναντίον του

Ο αμερικάνος υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο συνεχίζοντας την κίνηση του προέδρου Τραμπ να αναγνωρίσει ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης,  κάλεσε τον τωρινό πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδουρό να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες για αποκατάσταση της δημοκρατίας».

Ο αμερικανός πολιτικός αναφέρει: «ο λαός της Βενεζουέλας υπέφερε αρκετά για πολύ μεγάλο διάστημα υπό την καταστροφική δικτατορία του Νικολάς Μαδουρό. Καλούμε τον Μαδούρο να παραιτηθεί υπέρ ενός νόμιμου ηγέτη που αντανακλά τη βούληση του λαού της Βενεζουέλας», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή στην Βενεζουέλα λαμβάνουν χώρα βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών του κυβερνώντος κόμματος.

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκεθ, κατήγγειλλε την παρέμβαση των ΗΠΑ και του Μάικλ Πενς, καλώντας τον «να πάει σπίτι του». «Γιάνκι πήγαινε σπίτι σου», φέρεται να είπε κατά τη διάρκεια μία συνέντευξης Τύπου.

Ποιες χώρες στηρίζουν την απόφαση Τραμπ

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή με την σειρά της τον Γκουαϊδό ως νέο πρόεδρο της χώρας.

Λίγο αργότερα, οι  κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αλλά και του Περού αναγνώρισαν τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα η Ουάσινγκτον.

Πιο συγκεκριμένα, η  βραζιλιάνικη κυβέρνηση με ανακοίνωσή της τόνισε ότι θα παράσχει πολιτική και οικονομική στήριξη για την επιστροφή της γειτονικής της χώρας στη δημοκρατία. Επιπλεον ο πρόεδρος της Κολομβίας  Ιβάν Νούκε και ο Χιλιανός πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινέρα επίσης ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Παράλληλα ο Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών αναγνώρισε και «συνεχάρη τον Γκουαϊδό, πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο πρόεδρος της Παραγουάης Μάριο Αμπντο με tweet του δήλωσε ότι εκείνος και η κυβέρνησή του θα στηρίξουν “την ελευθερία και τη δημοκρατία”, στη χώρα που μαστίζεται από την κρίση.

Το Περού δήλωσε επίσης ότι αναγνωρίζει τον αρχηγό της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε ότι υποστηρίζει μια ειρηνική και δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Βενεζουέλα το συντομότερο δυνατόν.

Στην άλλη πλευρά του αντλαντικού η Γαλλία πραγματοποιεί διαβουλεύσεις με ευρωπαίους εταίρους για την κατάσταση στην Βενεζουέλα,  σύμφωνα με πληροφορίες ενός αξιωματούχου της γαλλικής προεδρίας στο πρακτορείο Reuters. «Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», τόνισε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ελπίδα ότι η Ευρώπη, ενωμένη, θα στηρίξει τις «δημοκρατικές δυνάμεις» στην Βενεζουέλα.

Από την πλευρά του το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Ταυτόχρονα, ο αριστερός πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες επανεπιβεβαίωσε την μακρά του συμμαχία με τον πρόεδρο Μαδούρο και με tweet του προσφέρθηκε να σταθεί στο πλευρό της Βενεζουέλας ενάντια στην ανάμιξη των ΗΠΑ, όπως τόνισε, στις υποθέσεις των χωρών της Νοτίου Αμερικής.

«Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Βενεζουέλας και τον αδερφό μας Νικολάς Μαδούρο, σε αυτές τις κρίσιμες ώρες στις οποίες οι δαγκάνες του ιμπεριαλισμού επιδιώκουν ξανά να πληγώσουν θανάσιμα την δημοκρατία και την αυτοδιάθεση των λαών της Νοτίου Αμερικής», είπε ο Μοράλες.

Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης ανέφεραν ότι η χώρα συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Συνέχεια των κινητοποίησεων της Δευτέρας;

Αναταραχές στην Βενεζουέλα είχαν σημειωθεί και την Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου,  όταν μια ομάδα στρατιωτών προσπάθησαν, με κλεμμένα όπλα, να οργανώσουν πραξικόπημα εναντίον του Νικολά Μαδούρο. Η αντίδραση του στρατού τότε της χώρας ήταν άμεση και οι πραξικοπηματίες συνελήφθησαν άμεσα.

 

 

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ