Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

«Ίσως να είμαι ο πρώτος που θα πάρει διαβατήριο με τη νέα ονομασία ‘’Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας’’»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αισιόδοξος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ολομέλεια της ελληνικής Βουλής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει προκαταλήψεις και πιστεύει στις προοπτικές μετά την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες.

«Ίσως να είμαι ο πρώτος που θα αλλάξει το διαβατήριό του με τη νέα ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό «Alsat».

«Ήμουν ο πρώτος που φώναξε “Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”. Αυτό δεν είναι εύκολο για τον λαό μας, αλλά δίνει ελπίδα και προοπτική» πρόσθεσε.

Ο Ζάεφ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την άνοιξη , αφού ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τις υποχρεώσεις που θα έχουμε αμφότεροι και που απορρέουν από την προεκλογική περίοδο στην οποία θα έχουν εισέλθει οι δύο χώρες» είπε καθώς υπάρχουν προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ και στην Ελλάδα ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο κ. Ζάεφ παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών της Ελλάδας και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Συμφωνία θα κυρωθεί και από την ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη.

Παράλληλα τόνισε την προσδοκία του, όταν το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ κατατεθεί στην ελληνική Βουλή για κύρωση – κάτι που προσδιόρισε ότι αναμένει να γίνει στα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες – να εγκριθεί με ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία, καθώς, όπως είπε, στην περίπτωση αυτή θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας του, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ