Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Επίσκεψη – έκπληξη του ζεύγους Τραμπ στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Αλ Άσαντ
  • Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ επισκέπτεται αμερικανικά στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη
  • Υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία
  • Δήλωσε έτοιμος να περιμένει όσο χρειαστεί, προκειμένου να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Μελάνια, πραγματοποίησε επίσκεψη – έκπληξη στα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ.

«Ο Πρόεδρος Τραμπ και η Πρώτη Κυρία ταξίδεψαν στο Ιράκ αργά τη νύχτα των Χριστουγέννων για να επισκεφθούν τα στρατεύματά μας και την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία, ώστε να τους ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες τους, την επιτυχία τους και την θυσία τους και να τους ευχηθούν καλά Χριστούγεννα», αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η γραμματέας του Λευκού Οίκου, Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Ο Τραμπ επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, όπου τον υποδέχθηκε ο σύμβουλος εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, για συναντήσεις με πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες.

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ επισκέπτεται αμερικανικά στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη στη θητεία του. Κατά την επίσκεψή του, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους ένοπλους, ενώ εκείνοι των υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα σε κλίμα συγκίνησης.

Υπεραμύνθηκε της απόφασής του για αποχώρηση των αμερικανών από τη Συρία

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του να αποσύρει τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία στη διάρκεια της επίσκεψής του στην αμερικανική αεροπορική βάση Αλ Άσαντ, δυτικά της Βαγδάτης, λέγοντας πως πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τα πράγματα με τον τρόπο που τα βλέπει εκείνος.

Ο Τραμπ δήλωσε πως είπε στους συμβούλους του «ας φύγουμε από τη Συρία», αλλά στη συνέχεια πιέστηκε να παραμείνει, προτού αποφασίσει να φέρει τους 2.000 στρατιώτες πίσω στις ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι πολύς κόσμος θα αρχίσει να έρχεται προς τον δικό μου τρόπο σκέψης. Είναι καιρός για εμάς να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το κεφάλι μας», δήλωσε.

Είπε ακόμη πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν στο Ιράκ και πρόσθεσε: «Στην πραγματικότητα θα το χρησιμοποιήσουμε ως βάση αν θελήσουμε να κάνουμε κάτι στη Συρία».

Δήλωσε ότι δεν θα βιαστεί να διορίσει αντικαταστάτη του Μάτις, του πρώτου υπουργού Άμυνας εδώ και δεκαετίες, ο οποίος παραιτείται λόγω διαφορών πολιτικής με τον πρόεδρο.

Τόνισε πως ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, τον οποίο διόρισε την Κυριακή προσωρινό αντικαταστάτη του Μάτις από την 1η Ιανουαρίου, «μπορεί να είναι εκεί για πολύ καιρό».

Θα περιμένει όσο χρειαστεί για τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό

Παράλληλα, δήλωσε πως είναι έτοιμος να περιμένει όσο χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσει πέντε δισ. δολάρια από τους φορολογούμενους, ώστε να κατασκευάσει τον φράχτη που επιθυμεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, μια απαίτηση που έχει οδηγήσει σε μερικό κλείσιμο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης το οποίο διανύει τώρα την πέμπτη ημέρα του.

Στη συνέχεια, επέρριψε την ευθύνη για το κλείσιμο στη Δημοκρατική, Νάνσι Πελόζι, η οποία αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει προηγουμένως πως είναι έτοιμος για ένα μακρύ κλείσιμο και όταν ρωτήθηκε σήμερα πόσο πολύ μπορεί να περιμένει προκειμένου να πάρει αυτό που θέλει, είπε: «Ό,τι χρειαστεί».

«Η Νάνσι κάνει κουμάντο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντίθεσή της στο αίτημά του για τη χρηματοδότηση του φράχτη συνδέεται με την ανάγκη της Πελόζι να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ψήφους προκειμένου να εκλεγεί.

Η εκλογή της Πελόζι στην προεδρία της Βουλής «κλείδωσε» εν πολλοίς πριν από εβδομάδες.

«Ο αμερικανικός λαός απαιτεί ένα τείχος», δήλωσε ο Τραμπ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ