Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη; – Ο αντίκτυπος που έχει στη συμπεριφορά των παιδιών η πίστη στον μύθο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υπάρχει πραγματικά ο Άγιος Βασίλης; Τα παιδιά είναι όλο και πιο δύσπιστα. Αν και η πίστη στον μύθο μπορεί να ενθαρρύνει την κοινωνική συμπεριφορά τους, κάποια στιγμή -μεγαλώνοντας -πρέπει να αποδεχθούν την αλήθεια. Μόνο πότε;

Ας είμαστε ειλικρινείς: τα Χριστούγεννα στη σύγχρονη μορφή τους βασίζονται στην ψευδαίσθηση της ύπαρξης του Άγιου Βασίλη. Ωστόσο, τα παιδιά αγαπούν αυτό το ψέμα. Δεν έχει σημασία ότι η Coca-Cola συνέβαλε στην εξάπλωση του θρύλου του Άγιου Βασίλη.

1679091c5a880faf6fb5e6087eb1b2dc 32

Τα παιδιά μπορεί ήδη να αναρωτιούνται πώς ο παχουλός Άγιος Βασίλης μπορεί να περάσει μέσα από τη λεπτή καπνοδόχο. Αν υπάρχει στο σπίτι. Αργά ή γρήγορα θα έχουν αμφιβολίες για την ύπαρξή του. Πώς οι γονείς χειρίζονται τις ερωτήσεις τότε;

Έρευνα ενός καναδού γιατρού μεταξύ 45 παιδιών σε ένα νοσοκομείο έδειξε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη στην ηλικιακή ομάδα τεσσάρων έως επτά ετών. Αλλά το 80% των ερωτηθέντων εξακολουθούσε να πιστεύει στον άντρα με τη γενειάδα. Για τα παιδιά ηλικίας έως και τεσσάρων ετών, η πίστη στην ύπαρξη του Αγίου Βασίλη ήταν στο 100%.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 57

Το γεγονός ότι τα παιδιά πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη δεν είναι μόνο επειδή οι γονείς τους το λένε: Από την ηλικία των τριών ετών, αρχίζει η λεγόμενη μαγική φάση για τα μικρά παιδιά. Σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης, το παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο των δικών του ενεργειών – δεν είναι ακόμα σε θέση να αναγνωρίσει και να λάβει άλλες θέσεις. Η διάκριση μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας είναι δύσκολη γι’ αυτό.

Αυτό που δεν μπορεί να εξηγήσει σωστά γίνεται κατανοητό από τη μαγική λογική. Όταν βρέχει, τα σύννεφα φωνάζουν επειδή είναι λυπημένα. Ή η μπάλα είναι κάτω από το κρεβάτι, επειδή θέλει να κοιμηθεί. Όλα αυτά τα πράγματα υπάρχουν «πραγματικά» στην πραγματικότητα του παιδιού – συμπεριλαμβανομένων των χαρακτήρων των παραμυθιών. Ή απλά ο Άγιος Βασίλης.

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 52

Επιπλέον, οι γονείς δεν αμφισβητούνται ακόμα κριτικά. «Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας πιστεύουν ότι οι πληροφορίες προέρχονται από ανθρώπους με τους οποίους έχουν θετικές εμπειρίες από την άποψη της αλήθειας», λέει ο ψυχολόγος Ουλφ Λιτσκόφκι του Πανεπιστημίου του Αμβούργου.

Μια αλλαγή συμβαίνει στα παιδιά μόνο όταν μπορούν να αντιληφθούν διαφορετικές προοπτικές και να ανταποκριθούν περισσότερο στη λεγόμενη θεωρία του νου. «Όταν τα παιδιά είναι σε αυτή τη θέση, βρίσκουν επίσης ευκολότερο να δεχτούν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι απλώς ένας μύθος», λέει ο Λιτσκόφσκι. Αυτό συμβαίνει σε παιδιά ηλικίας πέντε ή έξι ετών. Συνειδητοποιούν λοιπόν ότι ο άνδρας με το κόκκινο παλτό και την γενειάδα είναι ο Άγιος Βασίλης, αλλά από την άλλη πλευρά είναι απλά ένας άνδρας. Και ίσως ο γείτονας με τη φορεσιά.

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 44

Η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι επομένως ένα φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξης και της σκέψης των παιδιών. Και θα μπορούσε ακόμη και να προωθήσει την ανάπτυξη της προσωπικότητας. Η ψυχίατρος Λίντα Μπρεν του παιδικού νοσοκομείου Alder Hey στο Λίβερπουλ έγραψε σε ένα περιοδικό το 2004 ότι οι πεποιθήσεις για τον Άη Βασίλη θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις κοινωνικές δεξιότητες των παιδιών. Στις λίστες επιθυμίας τους, τα παιδιά θα συμπεριλάμβαναν συχνά τους άρρωστους και τους αδύναμους. Επιπλέον, η αξιολόγηση του Άγιου Βασίλη για το αν τα παιδιά συμπεριφέρονται καλά ή κακά θα ενίσχυε την ηθική κρίση. Ο φιλάνθρωπος Άγιος με τη γενειάδα συμβολίζει την ανησυχία και τη γενναιοδωρία, καταλήγει η Μπρεν.

Επιπλέον, οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν ότι ο Άγιος Βασίλης θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά. Το 2009, καναδοί ερευνητές ανέλυσαν δύο μελέτες από το 1896 και το 1979, στις οποίες μετείχαν συνολικά 1.500 παιδιά . Πολλά παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 13 ετών δήλωσαν ότι απογοητεύτηκαν (1896: 22%, 1979: 39%) όταν έμαθαν την αλήθεια. Ότι εξαπατήθηκαν από τους γονείς, ωστόσο, αισθάνθηκε μόνο το 2-6%.

e4da3b7fbbce2345d7772b0674a318d5 42

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην λένε γενικά στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει. Τα παιδιά στη μαγική φάση πιστεύουν στα παραμύθια και τους θρύλους – και η άρνηση της ιστορίας του Άγιου Βασίλη δεν τους προστατεύει.

Εάν τα παιδιά επιστρέψουν στο σπίτι τους με ερωτήσεις, οι γονείς πρέπει πρώτα να ελέγξουν προσεκτικά τι πιστεύει το παιδί.

Η πίστη μπορεί έτσι να μετατραπεί σε συνήθεια. Και συχνά τα παιδιά είναι ακόμη υπερήφανα που είναι ήδη μεγάλα και συνεχίζουν να παίζουν το παιχνίδι με τα μικρότερα αδέλφια τους.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Spiegel)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ