Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Δανέζικη «Σπιναλόγκα»: Στέλνουν σε απομονωμένο νησί ξένους παραβάτες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία απόφαση βαθιά διχαστική και ρατσιστική πήρε το δανέζικο κοινοβούλιο, στο πλαίσιο υπερψήφισης του προϋπολογισμού του 2019, στον οποίο περιλαμβάνεται και η πρόταση να κρατούνται οι ξένοι παραβάτες σε ένα μικρό νησί.

Το σχέδιο προκάλεσε την κριτική από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θεωρείται από πολλούς ότι αποτυπώνει την ολοένα και αυστηρότερη στάση της Δανίας σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση.

a45f8163d2753d0a98ed37a415a71654

Η χρηματοδότηση για το σχέδιο αυτό περιλαμβανόταν στον προϋπολογισμό της Δανίας για το 2019, που υπερψηφίστηκε σήμερα στο κοινοβούλιο. Το κέντρο για αυτά τα άτομα, που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα από δολοφονίες έως βιασμούς αλλά και για λιγότερο σοβαρά αδικήματα, αναμένεται να συσταθεί το 2021 και θα κοστίσει 759 εκατ. κορώνες (115 εκατ. δολάρια).

Το νησί Λίντχολμ χρησιμοποιείται ως εργαστήριο και κρεματόριο από επιστήμονες που ερευνούν τη γρίπη των χοίρων, τη λύσσα και άλλες μεταδοτικές ασθένειες. Ένα από τα καράβια που φθάνουν στο νησί ονομάζεται “Virus” (Ιός).

5b0b5498da04d13daa96c0586b09bbb8

Το σχέδιο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στον δήμο της Βόρντινγκμποργκ, όπου ανήκει το Λίντχολμ. «Ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι αυτό η λύση στα πραγματικά προβλήματα», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία ο Μίχαελ Σμεντ, δήμαρχος της Βόρντινγκμποργκ.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ εξέφρασε χθες σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό.

24bd19a5d45ba06dac7b9e51c30ba375

Η πλειονότητα των ξένων κακοποιών των οποίων δεν μπορούν να εκτελεστούν οι ποινές απέλασης κρατούνται σε ένα κέντρο στη Γιουτλάντ, στη δυτική Δανία. Οι κάτοικοι εκεί λένε ότι δεν νιώθουν ασφαλείς, αν και η αστυνομία δηλώνει ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα τα τελευταία χρόνια στην περιοχή.

Σήμερα οι κάτοικοι του Κελβεχέιβ, από όπου αναχωρούν τα καράβια για το Λίντχολμ, φοβούνται για το μέλλον της πόλης τους, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό.

«Αυτό δεν θα ωφελήσει την περιοχή και δεν θα προσελκύσει περισσότερους τουρίστες. Το αντίθετο μάλλον», δήλωσε ο 47χρονος Κλάους, που πουλά χοτ ντογκ στην πόλη των 632 κατοίκων.

Βάσει του σχεδίου, οι κακοποιοί μπορούν να φεύγουν από το νησί κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά θα πρέπει να δηλώνουν στις αρχές πού θα βρίσκονται καθώς και να επιστρέφουν το βράδυ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ