Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Και με τη «βούλα» η συμφωνία Ιταλίας με Κομισιόν για τον προϋπολογισμό – Επιβεβαίωση από Ντομπρόβσκις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Τέλος στη διαμάχη της Ιταλίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε η σημερινή συμφωνία
  • Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ
  • Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν
  • Φτάσαμε σε συμφωνία με την Ιταλία, ανακοίνωσε ο Ντομπρόβσκις
  • Για νίκη του πολιτικού διαλόγου κάνει λόγο ο Πιέρ Μοσκοβισί
  • Ο Ματέο Σαλβίνι εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία
  • Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες

Επιβεβαιώνει η Κομισιόν τη συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό, μετά από πολλές εβδομάδες διαμάχης.

Ειδικότερα. ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε τη συμφωνία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι οι ανησυχίες παραμένουν και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις κινήσεις της Ιταλίας, μέχρι να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την ιταλική Βουλή. Σε διαφορετική περίπτωση, η Κομισιόν θα επανεξετάσει τη στάση της.

Επιβεβαιώνει ο Ντομπρόβσκις: Φτάσαμε σε συμφωνία με την Ιταλία

«Η Κομισιόν έχει φτάσει σε συμφωνία με την Ιταλία για τον προϋπολογισμό του 2019, η οποία δεν δίνει ακόμη μία μακροπρόθεσμη λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας, αλλά επιτρέπει να αποφευχθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της», ανακοίνωσε ο Bάλντις Ντομπρόβσκις.

Τα πειθαρχικά μέτρα όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό μπορούν να αποφευχθούν, με δεδομένο ότι τα συμφωνημένα μέτρα θα εφαρμοστούν πλήρως από την Ιταλία, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με το Reuters.

Το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα διαμορφωθεί στο 2,04% του ΑΕΠ (από 2,4% που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός) πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα ιταλικά δημοσιονομικά σχέδια ακόμη προκαλούν ανησυχίες.

«Η συμφωνία δεν είναι ιδανική, αλλά επιτρέπει να αποφευχθούν πειθαρχικά βήματα. Είναι επείγουσα ανάγκη να μπει το ιταλικό χρέος σε καθοδικό μονοπάτι». Ο Ντομπρόβσκις σημείωσε επίσης ότι «εάν κάτι πάει στραβά, η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να επιστρέψει σε πειθαρχική δράση τον Ιανουάριο».

Ο Πιερ Μοσκοβισί, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, από την πλευρά του έκανε λόγο για «νίκη του πολιτικού διαλόγου».

Η εξέλιξη πυροδοτεί ράλι στα ιταλικά ομόλογα την Τετάρτη, με τα ιταλικά yields να υποχωρούν 9 με 16 μονάδες βάσης. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς υποχωρεί 14 μονάδες βάσης, στο 2,79%.

Τι προβλέπει η συμφωνία ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ρώμη και τις Βρυξέλλες προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,04% του ΑΕΠ και ρυθμό ανάπτυξης στο 1% για το 2019 έναντι του αρχικού 1,5%.

Ο ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία με δήλωση που δημοσιεύεται σήμερα από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές ξεκίνησε στις αρχές του Οκτωβρίου με την παρουσίαση από την Ρώμη σχεδίου προϋπλογισμού που προέβλεπε το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ περισσότερο από το επίπεδο για το οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση (0,8%).

Την Κυριακή, η ιταλική κυβέρνηση δέχθηκε να εξετάσει την μείωση των στόχων της με την περικοπή κατά επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η έναρξη διαδικασίας για παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων.

Η εξοικονόμηση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κεντρικά μέτρα της κυβέρνησης: την μεταρρύθμιση των συντάξεων, που θέλει η Λέγκα, και το κατώτερο εγγυημένο εισόδημα, που θέλει το Κίνημα των 5 Αστέρων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ