Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ολάντ: Αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ απήθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό από το προεδρικό μέγαρο την Πέμπτη στις 21.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, επικαλούμενος «τα συμφέροντα του έθνους».

Παράλληλα ο Ολάντ έκανε έκκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν, καθώς δεν θέλει η Γαλλία να μπει σε περιπέτειες που θα θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της χώρας.

«Σέβομαι το πρόσωπο, την πορεία του Φρανσουά Φιγιόν, αλλά νομίζω ότι οι θέσεις του θα  θέσουν σε κίνδυνο το κοινωνικό μας μοντέλο», είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος σχολιάζοντας τον πρώην πρωθυπουργό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, που δεν θέτει υποψηφιότητα για δεύτερη φορά, μετά το 1958, με μοναδική εξαίρεση τον Ζορζ Πομπιντού, που απεβίωσε ενώ ασκούσε την προεδρία, τη 2η Απριλίου 1974.

Οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούσαν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Ολάντ, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου. Η αβεβαιότητα για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ή όχι συνέβαλε να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές υποψηφιότητας στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις στον πολιτικό του χώρο—η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του 2016, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.

Η θητεία του Ολάντ σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες οι οποίες έχουν διαπραχθεί στη Γαλλία, με 238 θύματα: στην εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015, στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.

Η ανακοίνωση του Ολάντ ανοίγει τον δρόμο σε διάφορους υποψήφιους που διεκδικούν το χρίσμα των Σοσιαλιστών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ