Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ρεκόρ αφίξεων στη Βρετανία πριν το δημοψήφισμα από μετανάστες ενός Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι κι αν το ζήτημα της μετανάστευσης υπήρξε κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης την περίοδο πριν το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι αφίξεις μεταναστών που έφτασαν στη χώρα όλο τον περασμένο χρόνο, σημείωσαν ρεκόρ.

Οι Συντηρητικοί είχαν δεσμευθεί να περιορίσουν τη μετανάστευση σε κάτω από 100.000, όμως δεν κατάφεραν να την εκπληρώσουν, κυρίως καθώς ο αριθμός των νέων αφίξεων μεταναστών στη χώρα από την Ευρώπη συνέχισε να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας των καλύτερων προοπτικών εργασίας.

Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία από την ΕΕ, οι αφίξεις μείον τις αναχωρήσεις, έφτασε στον αριθμό ρεκόρ των 189.000 το πρώτο εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει υποσχεθεί να περιορίσει τη μετανάστευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit, με πολλούς ψηφοφόρους να κατηγορούν τους κανόνες περί ελευθερίας μετακίνησης στο εσωτερικό του μπλοκ για την αύξηση των μεταναστών στη χώρα.

«Ο βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι έρχονται στη Βρετανία είναι η εργασία και υπάρχει μεγάλη αύξηση των ανθρώπων, κυρίως από την ΕΕ, που ψάχνουν εργασία», εξήγησε η Νίκολα Γουάιτ επικεφαλής του τμήματος Στατιστικής για τη Διεθνή Μετανάστευση.

Η Ρουμανία είναι η χώρα από την οποία προέρχονταν οι περισσότεροι μετανάστες που έφτασαν στη Βρετανία το 2015.

Στο μεταξύ ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του θα μπορούσε να λύσει το θέμα των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την ΕΕ, όμως χρειάζεται πρώτα τη συμφωνία του μπλοκ για τα αντίστοιχα δικαιώματα που θα έχουν οι Βρετανοί.

«Αν εξαρτιόταν από εμάς, θα είχαμε λύσει το θέμα σε μήνες, όμως πρέπει να συμφωνήσει και η ΕΕ», εξήγησε ο Ντέιβις.

Η ΕΕ είχε απορρίψει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το αίτημα των Βρετανών βουλευτών που τάσσονται υπέρ του Brexit για μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με τα αμοιβαία δικαιώματα διαμονής για τους Βρετανούς και τους Ευρωπαίους μετανάστες, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν επισήμως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ