Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Νέες προκλήσεις: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, λέει ο Τσαβούσογλου – Σε έντονους τόνους απαντά το ΥΠΕΞ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προκλήσεων συνέχεια για τους τούρκους πολιτικούς, οι οποίοι επιδίδονται σε ένα ανελέητο εθνικιστικό παραλήρημα τον τελευταίο καιρό.

Τη σκυτάλη για σήμερα παίρνει ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος –σύμφωνα με την εφημερίδα Milliyet– απαντώντας σε γραπτή ερώτηση των βουλευτών του ρεπουμπλικανικού CHP, Φικρί Σαλάρ και Νιγιαζί Νεφί Καρά σχετικά με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, ανέφερε ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος.

“Η θέση της χώρας μας σχετικά με τα Ίμια δεν έχει αλλάξει. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος”, ανέφερε, ενώ απαντώντας σχετικά με τα 18 νησιά που η Τουρκία διατείνεται ότι της ανήκουν, ανέφερε ότι “στην περίοδο διακυβέρνησης του AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου”.

ΥΠΕΞ: Η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη

“Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο”, απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα αυτή πρόκληση.

“Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα”, σχολιάζει το ΥΠΕΞ και συνεχίζει: Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει.

Κουμουτσάκος: Αμήχανη η κυβέρνηση μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις

Θέση πήρε και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Προστίθεται ένα ακόμη βήμα στην κλιμάκωση των προκλητικών και προβληματικών δηλώσεων αμφισβήτησης του ισχύοντος καθεστώτος στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Ενώ οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η Κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Αυτή η αμηχανία, μπροστά στις τόσο σοβαρές εξελίξεις αυτής της τελευταίας περιόδου, δεν επιτρέπει εμπιστοσύνη στους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Γι’ αυτό και έχουμε ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πεισματικά και ακατανόητα αρνείται η Κυβέρνηση».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ