Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Δημοσκόπηση: Δυσαρεστημένοι οι Γερμανοί με την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχι και τόσο ικανοποιημένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν οι Γερμανοί σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση του TNS Infratest Dimap για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κέρμπερ του Αμβούργου, η συντριπτική πλειονότητα και συγκεκριμένα το 62% πιστεύουν ότι η ΕΕ δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Το 67% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η συνοχή της γηραιάς ηπείρου κλονίστηκε σε μεγάλο βαθμό από το Brexit και γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο ζητούν σκληρές διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σύμφωνα με την έρευνα, με ιδιαίτερα κριτική διάθεση αντιμετωπίζουν την ΕΕ οι νέοι ηλικίας από 18 έως 29. Μια διαφοροποιημένη εικόνα δίνει και ο διαχωρισμός με βάση κομματικά κριτήρια: από τους οπαδούς του εθνολαϊκιστικού Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μόλις το 2% πιστεύουν ότι η ΕΕ βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Μεγαλύτερα είναι τα σχετικά ποσοστά στις τάξεις των οπαδών της Αριστεράς (Die Linke) και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με 19% και 50% αντίστοιχα.

Οι Γερμανοί θέλουν μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι Γερμανοί επιθυμούν μια ΕΕ που θα μιλάει με μια φωνή, που θα διέπεται από διαφάνεια και θα είναι κοντά στον πολίτη. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων μάλιστα ζητά να υπάρξει μια ακόμη πιο στενή συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Οι άνθρωποι στην ΕΕ περιμένουν (από εμάς τους πολιτικούς) να ανταποκριθούμε», είπε πρόσφατα ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών Σταϊνμάγερ. «Με εξαίρεση τη Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει μια ισχυρή βούληση υπέρ της συνέχισης και εμβάθυνσης της κοινής πολιτικής ασφαλείας και άμυνας».

Το 54% των Γερμανών μάλιστα συμφωνεί με την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού. Το 82% πάντως πιστεύει ότι η ΕΕ θα έπρεπε να διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκακιέρα. Την ίδια ώρα οι περισσότεροι φαίνεται να συμφωνούν με τον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Γερμανία εντός της Ευρώπης και το 59% μάλιστα επιθυμούν να διευρυνθεί αυτός ο ρόλος.

Οι περισσότεροι προκρίνουν επίσης μια ισχυρότερη διμερή συνεργασία με τους στενότερους Ευρωπαίους συμμάχους της Γερμανίας και συγκεκριμένα το 80% με τη Γαλλία, το 71% με Ιταλία και Ολλανδία και το 67% με την Πολωνία. Παράλληλα η συντριπτική πλειονότητα απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ΕΕ. Αυτό αφορά πρωτίστως την Τουρκία, με το 80% των Γερμανών να τάσσεται κατά της ένταξής της.

Για την προσφυγική κρίση

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι απαντήσεις των ερωτηθέντων στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Το 73% πιστεύει ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι στο πεδίο αυτό οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν επέδειξαν τη δέουσα αλληλεγγύη έναντι της Γερμανίας.

Το 91% ζητά μια πιο ενεργό δράση από πλευράς ΕΕ για την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται επιπρόσθετο κόστος. Παράλληλα οι περισσότεροι απορρίπτουν το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων ως μέρος της λύσης. Η πλειονότητα, τέλος, κρίνει αναποτελεσματική την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ