Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Σε κάθειρξη 10 ετών καταδίκασε ουγγρικό δικαστήριο σύρο μετανάστη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κάθειρξη δέκα ετών καταδίκασε σήμερα ουγγρικό δικαστήριο έναν σύρο μετανάστη, χαρακτηρίζοντας ως “τρομοκρατική ενέργεια” τη συμμετοχή του σε ταραχές που σημειώθηκαν πέρσι στα σύνορα της Ουγγαρίας με τη Σερβία, και στις οποίες ο ίδιος φέρεται να εκτόξευε πέτρες εναντίον αστυνομικών, σε μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι ουγγρικές αρχές να ανοίξουν τα σύνορα.

Ο 40χρονος Άχμεντ Χάμεντ ξέσπασε σε λυγμούς όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την ποινή, τη βαρύτερη που έχει επιβληθεί από την ουγγρική δικαιοσύνη μετά την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση.

Ο άνδρας ήταν μεταξύ εκείνων που μπήκαν παράνομα στην Ουγγαρία, στις 16 Σεπτεμβρίου 2015 και μίλησε με τηλεβόα στο πλήθος, το οποίο προσπάθησε να περάσει το αγκαθωτό συρματόπλεγμα των συνόρων, πριν διαλυθεί από την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση.

Στις ταραχές αυτές είχαν τραυματισθεί 15 αστυνομικοί και περισσότεροι από 100 μετανάστες. Ορισμένοι μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ο Χάμεντ, κατάφεραν να περάσουν από μια πύλη του φράχτη στο Ρέσκε, κοντά στο Σέγκεντ.

Ο Χάμεντ συνελήφθη, προφυλακίστηκε και κινδύνευε να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι σκοπός του ήταν να υποκινήσει τη βία και ότι εκτόξευε αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.

Ο συνήγορός του υποστήριξε μάλιστα ότι μίλησε στο πλήθος για να ηρεμήσει τα πνεύματα και ότι στην πραγματικότητα είναι “ένας αποδιοπομπαίος τράγος που παρουσιάζεται σαν τρομοκράτης”.

Ο Χάμεντ, που είναι νόμιμος κάτοικος Κύπρου, εξήγησε ότι πήγε στα σερβοουγγρικά σύνορα μόνο για να βοηθήσει πρόσφυγες συγγενείς του οι οποίοι προσπαθούσαν να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη.

Η οργάνωση Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε “απίστευτα αόριστες” τις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν σε βάρος του κατηγορουμένου και κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Χάμεντ χαρακτηρίζεται “τρομοκράτης”.

Τον Ιούλιο, άλλοι δέκα μετανάστες που είχαν συλληφθεί μαζί του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης ενός-τριών ετών για παράνομη είσοδο στη χώρα. Όπως και ο Χάμεντ, όλοι τους θα απελαθούν από την Ουγγαρία αφού εκτίσουν την ποινή τους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ