Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Αριθμός ρεκόρ Αφγανών αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν στη διάρκεια του 2016

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο αριθμός των εκτοπισμένων στο Αφγανιστάν φέτος έχει ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό εκτοπισμένων από τότε που ο οργανισμός άρχισε να καταγράφει αυτά τα στατιστικά στοιχεία το 2008.

Περισσότεροι από 515.800 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξ αιτίας των μαχών το 2016, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 471.000 που είχε καταγραφεί πέρυσι, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Τα βίαια επεισόδια έχουν επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η υποστηριζόμενη από τη Δύση κυβέρνηση πολεμά κατά των Ταλιμπάν και άλλων ομάδων ανταρτών.

Οι Ταλιμπάν εκτιμάται ότι ελέγχουν ή προσπαθούν να ελέγξουν σχεδόν το ένα τρίτο του Αφγανιστάν, και τα θύματα μεταξύ των αμάχων και των δυνάμεων ασφαλείας έχουν φτάσει σε αριθμούς ρεκόρ.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές, όμως πολλοί έχουν αναγκαστεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Φέτος περισσότεροι από 600.000 Αφγανοί πρόσφυγες που ζούσαν στο Πακιστάν αναγκάστηκαν να επιστρέψουν, προσθέτοντας το μακροπρόθεσμο βάρος που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσει και η αφγανική κυβέρνηση.

«Ανησυχώ ότι αυτοί οι αριθμοί ρεκόρ δεν δείχνουν μόνο έναν ανησυχητικό αριθμό νέων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, αλλά μια μακροπρόθεσμη κρίση, στην οποία ολοένα και αυξανόμενος αριθμός οικογενειών στο Αφγανιστάν θα αντιμετωπίζει έναν παρατεταμένο εκτοπισμό», εκτίμησε ο Μαρκ Μπόουντεν επικεφαλής του Ocha σε ανακοίνωσή του.

«Πρέπει να επανασχεδιάσουμε από κοινού τον τρόπο με τον οποιο προσφέρουμε βοήθεια και να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτες εκτοπισμένες οικογένειες δεν λαμβάνουν απλώς έκτακτη, απαραίτητη για την επιβίωσή τους ανθρωπιστική βοήθειας, αλλά υποστήριξη που θα προσφέρει πραγματικές ευκαιρίες για τους εσωτερικά εκτοπισμένους να ξαναχτίσουν τη ζωή τους μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

Ο ΟΗΕ έχει λάβει λίγο περισσότερο από τη μισή έκτακτη βοήθεια που χρειάζεται (152 εκατ. δολάρια) για να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανάγκες των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Αφγανιστάν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ