Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Καμία πρόοδος στις συνομιλίες για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη στο Μινσκ, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν καμία πρόοδο για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας.

“Δεν υπήρξε καμία πρόοδος σήμερα”, είπε μετά τη λήξη της συνάντησης ο Ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ. “Προς το παρόν είναι αδύνατον να συμφωνήσουμε ακόμη και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν όσον αφορά την ασφάλεια και τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις” στην Ουκρανία, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών είναι “μπλοκαρισμένη”.

Οι επαφές ωστόσο θα συνεχιστούν, σε επίπεδο διπλωματών και ειδικών.

“Δυστυχώς, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα”, είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Πάβλο Κλίμκιν. Ο Ουκρανός υπουργός διευκρίνισε ότι η Ρωσία δεν συμφώνησε σε καμία από τις βασικές προτεραιότητες που τέθηκαν στις συνομιλίες και ότι η Μόσχα και το Κίεβο διαφωνούν ριζικά στο πώς θα πρέπει να είναι ο λεγόμενος “οδικός χάρτης” για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

Οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ αφορούν ακανθώδη θέματα, όπως είναι η οργάνωση εκλογών στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και η απελευθέρωση των αιχμαλώτων και από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό σημείωσε ότι θα πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολλή δουλειά αλλά υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καταρρεύσει ενώ ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ χαρακτήρισε “δύσκολες” τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τον Σταϊνμάιερ, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός θα επιβλέψει μια σημαντική ανταλλαγή αιχμαλώτων πριν από το τέλος του έτους όμως ακόμη δεν υπάρχει κάποια συμφωνία που θα άνοιγε τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών στην ανατολική Ουκρανία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ