Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Φιγιόν: O θαυμαστής της Θάτσερ υπόσχεται απολύσεις κι ένα “ριζοσπαστικό σοκ” της γαλλικής οικονομίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρώην πρωθυπουργός της  Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, κέρδισε τις προκριματικές εκλογές του συντηρητικού κόμματος την περασμένη Κυριακή. Ο Φιγιόν θεωρείται ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να νικήσει την Λεπέν στις προεδρικές εκλογές του 2017. Ποιος είναι όμως ο Φιγιόν και γιατί η Δεξιά της Ευρώπης πανηγυρίζει για το οικονομικό του πρόγραμμα;

Ο Φιγιόν είναι συντηρητικός, υπέρμαχος των αγορών και είναι γνωστός ως η Μάργκαρετ Θάτσερ της Γαλλίας.

Στην ηλικία των 27 έγινε το νεότερο μέλος της γαλλικής Βουλής πριν γίνει δήμαρχος της πόλης Σαμπλέ Σιρ Σαρτ δυο χρόνια αργότερα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε υπουργός Παιδείας, υπουργός Τεχνολογίας και υπουργός Τηλεπικοινωνιών. Από το 2002 έως το 2004, ως υπουργός Εργασίας, ενώ ήταν πρωθυπουργός ο Ραφαρέν, ο Φιγιόν πέρασε αρκετές αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, καθιστώντας μεταξύ άλλων την εβδομάδα εργασίας 35 ωρών πιο ευέλικτη, ανεβάζοντας παράλληλα το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας.

Το 2004 επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας εισάγοντας μια επίσης αμφιλεγόμενη ρύθμιση στο εκπαιδευτικό σύστημα «τον νόμο Φιγιόν» που αφορούσε έναν σκληρό πυρήνα αντικειμένων στα σχολεία, όπως τα γαλλικά, τα μαθηματικά, ξένη γλώσσα, ανθρωπιστικές επιστήμες, επιστήμες και επικοινωνία ενώ απέκλεισε τις τέχνες.

Το 2007, ο πρόεδρος Νικόλα Σαρκοζί, του ζήτησε να γίνει πρωθυπουργός του, πόστο στο οποίο παρέμεινε μέχρι την ήττα του Σαρκοζί από τον Ολάντ, το 2012.

Ως Καθολικός, ο Φύγουν, ηγήθηκε ενός κινήματος, του “Manif Pour Tous” το οποίο ήταν αντίθετο στους γάμους μεταξύ ομόφυλων. Αν και έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας δεν θα καταργήσει το νόμο του 2012 με τον οποίο νομιμοποιείται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ατόμων, θα τους απαγορεύσει την υιοθεσία παιδιών εκτός κι αν αυτά συνεχίζουν να έχουν επαφή με τους βιολογικούς γονείς τους.

Ο 62χρονος Φιγιόν ζει σε ένα κάστρο του 12ου αιώνα κοντά την πόλη από την οποία κατάγεται, μαζί με την γεννημένη στην Ουαλία σύζυγο του, την Πενέλοπη Κλαρκ και τα πέντε παιδιά τους.

Θαυμαστής της Θάτσερ

 Όπως η πολιτικός που θαυμάζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, ο Φιγιόν θέλει να επιβάλει οικονομικές πολιτικές της ελεύθερης αγοράς και να περιορίσει τη δυναμική των εργατικών συνδικάτων της Γαλλίας. Ο ίδιος υποσχέθηκε ένα «ριζοσπαστικό σοκ» της γαλλικής οικονομίας με περικοπές σε φόρους, μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 100 δισ. σε πέντε χρόνια. Επίσης δεσμεύτηκε να απολύσει 500.000 δημοσίους υπαλλήλους και να αντικαταστήσει την εβδομάδα 35 ωρών με μια εργάσιμη εβδομάδα 39 ωρών. Την ίδια στιγμή θα επιτρέψει στις εταιρίες να αυξήσουν τις εργάσιμες ώρες στις 38 στην εβδομάδα, που είναι το νόμιμο όριο στην Ε.Ε. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη και να μειώσει τα επιδόματα ανεργίας.

«Η Γαλλία δεν επέλεξε την πολυπολιστισμικότητα»  

 Ο Φιγιόν είναι πιο άμεσος σε σχέση με άλλους πολιτικούς ως προς τα αμφιλεγόμενα θέματα της ισλαμικής τρομοκρατίας και της μετανάστευσης. Ο ίδιος κατηγορηματικά απορρίπτει τις «αριστερίστικες εμμονές της πολυπολιτισμικότητας» ενώ προωθεί την ιδέα της «αφομοίωσης».

«Η Γαλλία έχει μια ιστορία, μια γλώσσα, μια κουλτούρα. Φυσικά αυτή η κουλτούρα και η γλώσσα έχουν εμπλουτιστεί από τις εισφορές των ξένων πληθυσμών, αλλά παραμένουν το θεμέλιο της ταυτότητάς μας».

«Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι κάποιου, εμείς δεν προσπαθήσουμε να πάρουμε την εξουσία», είπε ο Φιγιόν, προσθέτοντας ότι οι μετανάστες στη Γαλλία πρέπει να «σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Όταν ρωτήθηκε αν η Γαλλία είναι ήδη ένα πολυπολιτισμικό έθνος, ο Φιγιόν ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι. Σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν είναι μια επιλογή που κάναμε. Δεν είχαμε επιλέξει την πολυπολιτισμικότητα.»

Ο Φιγιόν παρουσιάζεται ως ικανός να αντιμετωπίσει την απειλή του ριζοσπαστικού Ισλάμ κατά μέτωπον. Στο νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο, «Κατακτώντας τον ισλαμικό ολοκληρωτισμό,» ο Φιγιόν γράφει ότι είναι καιρός να ξεχάσουμε την «πολιτική ορθότητα» και να αντιμετωπίσουμε άμεσα τον κίνδυνο, προειδοποιώντας ότι η «αιματηρή εισβολή του ισλαμισμού στην καθημερινή μας ζωή θα μπορούσε να προκαλέσει ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο».

Επιμέλεια: Έλενα Καραμαγκάλη

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ