Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Πρώτο συνέδριο μετά από επτά χρόνια για τη Φατάχ – Στόχος η ισχυροποίηση του Αμπάς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρώτο συνέδριο εδώ και επτά χρόνια πραγματοποιεί η Φατάχ, προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση του προέδρου της Παλαιστινιακής αρχής Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος εμφανίζεται αποδυναμωμένος από τη λαϊκή και την εσωτερική αμφισβήτηση.

Βασικός στόχος του συνεδρίου είναι η εκλογή από την Παρασκευή και μετά των μελών των ηγετικών του οργάνων, του Επαναστατικού Συμβουλίου -στο οποίο συμμετέχουν 80 εκλεγμένα μέλη και περίπου 40 διορισμένα -και της Κεντρικής Επιτροπής- με 18 εκλεγμένα μέλη και τέσσερα διορισμένα από τον πρόεδρο.

Τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών θα καθορίσουν την επιρροή που θα ασκούν τα διαφορετικά ρεύματα στο εσωτερικό της Φάταχ, η οποία είναι διχασμένη εξαιτίας εσωτερικών διαφωνιών.

Ο Αμπάς θα προσπαθήσει να εξοστρακίσει τις φωνές των διαφωνούντων, κυρίως των οπαδών του Μοχάμεντ Ντάχλαν του βασικού αντιπάλου του που ζει εξόριστος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Τζιμπρίλ Ράζουμπ, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φάταχ, το συνέδριο αυτό θα επιτρέψει πάνω απ’ όλα να αναθεωρηθεί εκ βάθρων η οργάνωση του κινήματος, που ιδρύθηκε το 1959. «Το σύστημα της δεκαετίας του 1960 δεν λειτουργεί πλέον το 2016», τονίζει.

«Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις τρέχουσες συνθήκες: το σύστημα δημιουργήθηκε όταν βρισκόμασταν στην εξορία και τώρα βρισκόμαστε στο εθνικό μας έδαφος, δημιουργήθηκε για ένα επαναστατικό στάδιο, τώρα έχουμε ένα κράτος», συνέχισε.

Οι εκλογές αυτές θα επιτρέψουν «να επιλέξουμε τους ηγέτες για το επόμενο στάδιο», εξήγησε ο Σαέμπ Ερακάτ, ο δεύτερος τη τάξει στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) που θα είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία στην Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με μια πηγή.

Ένα επόμενο στάδιο που διαφαίνεται δύσκολο, καθώς η διαδικασία ειρήνευσης βρίσκεται σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια, το παλαιστινιακό έχει μπει σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας των άλλων κρίσεων στη Μέση Ανατολή και η διαμάχη μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής που ελέγχει τη Δυτική Όχθη και της Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας εμποδίζει τη διεξαγωγή εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και δέκα χρόνια.

Ο 81χρονος Αμπάς αναμένεται να αναφερθεί στα ζητήματα αυτά στη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του που είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

Εξάλλου η Φάταχ είναι «η σπονδυλική στήλη» της ΟΑΧ, της οντότητας που αναγνωρίζεται διεθνώς ως εκπρόσωπος των Παλαιστινίων, οπότε κάθε αλλαγή στο εσωτερικό του κόμματος θα επηρεάσει και αυτή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ