Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ντάισελμπλουμ: Εντυπωσιακή η πρόοδος – Υπερβολικοί οι στόχοι των πλεονασμάτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί ως τη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου συνολική συμφωνία με την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, δήλωσε, ότι η Ελλάδα έχει ως σήμερα, σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και ευελπιστεί πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στόχος είναι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Χαρακτήρισε τέλος υπερβολικό τον μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, λέγοντας ότι το ΔΝΤ έχει κάποιο δίκιο όταν λέει ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικός.

Από τη μία το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολο η Ελλάδα να διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ και από την άλλη κάποιοι το θεωρούν απαραίτητο, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε: «Πρέπει να βρούμε ένα ρεαλιστικό τρόπο να προχωρήσουμε».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ