Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023

Υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό η ελληνοκυπριακή πλευρά

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό σε τρία παράλληλα επίπεδα, μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε στο Μοντ Πελεράν, προκρίνει η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, το πρώτο επίπεδο αφορά στη συνέχιση της συζήτησης επί των κριτηρίων για το εδαφικό, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, αποτύπωσή σε χάρτη και καθορισμός ημερομηνίας για πολυμερή διάσκεψη που θα αφορά στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται από ως θετική η πρόθεση να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το δεύτερο επίπεδο αφορά συζητήσεις για εκκρεμότητες που υπάρχουν σε όλα τα άλλα κεφάλαια και το τρίτο αφορά παρεμφερή ζητήματα, όπως ο οικονομικός αντίκτυπος μίας ενδεχόμενης λύσης και ο τραπεζικός τομέας την επόμενη ημέρα στα κατεχόμενα.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε ότι μόνο σε δύο χωριστά τραπέζια, όπου στο ένα θα υπάρχουν διαβουλεύσεις της ελληνοκυπριακής με την τουρκοκυπριακή πλευρά και στο άλλο θα συζητούν Τουρκία – Ελλάδα – Βρετανία μπορεί να υπάρξει διέξοδος στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Έιντε, θα έχει σήμερα Τρίτη συναντήσεις με τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ