Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ επί Τραμπ περιμένουν γερμανοί οικονομολόγοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα δισεκατομμυρίων του Ντόναλντ Τραμπ, θα αναθερμάνει την αμερικανική οικονομία, εκφράζουν γερμανοί οικονομολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα Frankfurter Allgmeine Zeitung.

Η πλειονότητα των 130 γερμανών καθηγητών Οικονομίας, οι οποίοι ρωτήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας, την οποία διεξήγαγε το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου για λογαριασμό της συντηρητικής γερμανικής εφημερίδας, αναμένει οικονομική ανάκαμψη και αύξηση της απασχόλησης ως συνέπεια του εξαγγελθέντος προγράμματος του νεοεκλεγμένου αμερικανού προέδρου.

Το 80% των Γερμανών οικονομολόγων αναμένει μια ήπια αναθέρμανση της οικονομίας και το 75% αναμένει και αύξηση της απασχόλησης. Ο ένας στους επτά οικονομολόγους αναμένει μάλιστα ισχυρή αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.

Συγχρόνως όμως οι οικονομολόγοι παραμένουν ιδιαίτερα κριτικοί σε ό,τι αφορά την φορολογική και εμπορική πολιτική του Τραμπ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της έρευνα η οποία δημοσιεύεται στη σημερινή έκδοση της FAZ.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο οποίος προτίθεται να μειώσει τους φόρους, οι Γερμανοί οικονομολόγοι συνιστούν τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων δαπανών μέσω της αύξησης της φορολογίας, διότι διαφορετικά θα πρέπει να αποδεχτεί το αποτέλεσμα της πολιτικής του, το οποίο θα είναι το υψηλότερο δημόσιο χρέος και το οποίο ανέρχεται σήμερα ήδη σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Αυτό θεωρείται από το 17% των Γερμανών οικονομολόγων μεγάλο πρόβλημα, ενώ το 62% μεσαίας σημασίας πρόβλημα και από το 20% δεν θεωρείται μεγάλο πρόβλημα.

Πλήρως αντίθετοι είναι οι ερωτηθέντες Γερμανοί καθηγητές Οικονομίας στα σχέδια του Τραμπ για την εμπορική πολιτική. Το ένα τρίτο αναμένει μια σαφή άσκηση προστατευτικής πολιτικής, δηλαδή υψηλούς δασμολογικούς συντελεστές και εμπόδια στις εισαγωγές, το 61% αναμένει μόνο μια ελαφρά αλλαγή στο θέμα του εμπορικού προστατευτισμού.

Ο προστατευτισμός, όμως, θα βλάψει οικονομικά τόσο την Αμερική αλλά ακόμα περισσότερο τη Γερμανία, όπως υποστηρίζει η πλειονότητα των ερωτηθέντων οικονομολόγων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ