Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον Ολάντ, αφήνει ο Βαλς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς προειδοποίησε ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κινδυνεύει να υποστεί σαρωτική ήττα στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα της χώρας, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

«Πρέπει να σας το υπενθυμίσω -μπορεί να εκμηδενιστούμε το απόγευμα (μετά τη διεξαγωγή) του πρώτου γύρου», τόνισε ο Βαλς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Journal du Dimanche. «Η αριστερά μπορεί να εξολοθρευτεί» στις εκλογές του 2017, έκρινε.

Ερωτηθείς εάν θα είναι αντίπαλος του προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην εσωκομματική διαδικασία των σοσιαλιστών για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του PS, ο Βαλς απάντησε «θα πάρω την απόφασή μου βάσει αυτού που θα μου υπαγορεύσει η συνείδησή μου».

«Ό,τι κι αν γίνει, αυτό που θα επηρεάσει την απόφασή μου είναι το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε.

Γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ως πρότινος πως ο Βαλς θα εξέταζε το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία εάν ο Ολάντ αποσυρόταν από την κούρσα.

Νωρίτερα ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Γαλλίας Κλοντ Μπαρτολόν είπε ότι και ο Ολάντ αλλά και ο Βαλς πρέπει να πάρουν μέρος στην εσωκομματική διαδικασία των Σοσιαλιστών – τον Ιανουάριο – για να αναδειχθεί ο υποψήφιος του κόμματος.

Η πρόταση του Μπαρτολόν καταγράφεται καθώς οι περισσότερες δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Σοσιαλιστές οδεύουν σε ήττα από τους υποψήφιους της κεντροδεξιάς ή την πρόεδρο του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN) στις εκλογές του προσεχούς Απριλίου και Μαΐου.

Το κεντροδεξιό κόμμα Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR) θα αναδείξει τον δικό του υποψήφιο σήμερα, με τον πρώην πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν να θεωρείται ο επικρατέστερος διεκδικητής του χρίσματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ