Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Προμελετημένη η αιματηρή επίθεση στη Νίκαια, απεφάνθη η γαλλική Δικαιοσύνη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

O άνδρας που σκότωσε 84 ανθρώπους στη Νίκαια την 14η Ιουλίου είχε προσχεδιάσει την επίθεση, ενώ είχε πρόσφατα εκδηλώσει ενδιαφέρον για το ριζοσπαστικό Ισλάμ, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού σήμερα Δευτέρα.

«Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία της έρευνας που να καταδεικνύουν σε αυτό το στάδιο ότι ορκίστηκε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ούτε να επιβεβαιώνουν ενδεχόμενες διασυνδέσεις με πρόσωπα από την οργάνωση… εκείνος (ο Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουχλέλ) είχε επιδείξει προσφάτως κάποιο ενδιαφέρον για τα ριζοσπαστικά τζιχαντιστικά κινήματα», δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν.

Ο Γάλλος εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Μπουχλέλ, δύο εβδομάδες προτού διαπράξει την επίθεση της 14ης Ιουλίου, είχε προσπαθήσει να συγκεντρώσει χρήματα καταθέτοντας αίτημα για ένα τραπεζικό δάνειο, το οποίο όμως απέρριψε η τράπεζα, και προχωρώντας σε ανάληψη μετρητών και την πώληση του αυτοκινήτου του.

Ο δράστης κατέβαλε το ποσό των 1.600 ευρώ την 14η Ιουλίου για να ενοικιάσει το φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση και το προηγούμενο διάστημα κάμερες παρακολούθησης της κυκλοφορίας είχαν καταγράψει τον Μπουχλέλ να προβάρει την πορεία που τελικά ακολούθησε την 14η Ιουλίου, σύμφωνα με τον Μολέν.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού σημείωσε ότι ο 31χρονος είχε πει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός του ότι μεγάλωνε τη γενειάδα του για θρησκευτικούς λόγους και ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να έχει το δικό του κράτος.

Επίσης, φωτογραφίες και βίντεο που συνδέονται με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εντοπίστηκαν στο τηλέφωνό του και τον υπολογιστή του.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ