Τρίτη 17 Μαΐου 2022

«Ναυάγιο» στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε «βλέπει» ο Σταϊνμάγιερ σε περίπτωση θανατικής ποινής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οποιαδήποτε κίνηση της Τουρκίας να επαναφέρει την θανατική ποινή έπειτα από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, θα εκτροχιάσει τις προσπάθειες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διεμήνυσε σήμερα Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγιερ.

«Η επαναφορά της θανατικής ποινής θα εμποδίσει την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Παράλληλα σημείωσε πως η Γερμανία αναμένει από την Τουρκία να αντιμετωπίσει όσους είναι υπεύθυνοι για το αποτυχημένο πραξικόπημα σύμφωνα με το κράτος δικαίου.

Νωρίτερα, ανάλογη θέση είχε εκφράσει και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η Τουρκία αποφάσισε να καταργήσει την θανατική ποινή το 2004, επιτρέποντας στην Άγκυρα να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες τα επόμενα χρόνια, με τις διαπραγματεύσεις όμως να έχουν σημειώσει έκτοτε ελάχιστη πρόοδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες Κυριακή ότι δεν μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στο θέμα της χρήσης της θανατικής ποινής έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ