Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Γερμανοί βουλευτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση θέτουν υπό αμφισβήτηση στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναφερόμενοι κυρίως στην μεταχείριση που επιφυλάσσει ο Ταγίπ Ερντογάν στους αντιπάλους του.

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.».

Από την πλευρά των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών ο Αντρέας Σόιερ ζητεί να επανεξεταστούν σοβαρά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε.

Ο Ρολφ Μούτσενιχ από τους Σοσιαλδημοκράτες καλεί την Καγκελάριο ‘Αγγελα Μέρκελ να αντιμετωπίσει σκληρότερα τον Ερντογάν.
Η δε Επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Αϊντάν Εζογκιούζ προειδοποιεί τον Τούρκο πρόεδρο να αποφύγει την εκδίκηση.

«Φοβάμαι ότι ο Ερντογάν θα εκμεταλλευτεί αυτή την κατάσταση και θα προσπαθήσει να ισχυροποιήσει τη θέση του και μάλιστα όχι οπωσδήποτε στη βάση των αρχών του Κράτους Δικαίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ