Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

ΗΠΑ: Δεν έχουμε λάβει αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κανένα αίτημα για έκδοση του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, δεν έχουν λάβει οι ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζον Κέρι.

Η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε πως υποστηρικτές του Γκιουλέν βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που διενήργησε ομάδα στρατιωτικών χθες.

Σε δηλώσεις του στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Λουξεμβούργο, ο Κέρι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ακολουθηθεί η συνταγματική διαδικασία όσον αφορά εκείνους που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν κατηγορείται επί σειρά ετών από το AKP και τον Ερντογάν, ότι δημιούργησε μια ισχυρή τρομοκρατική οργάνωση για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση. Τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε το 2014 ένταλμα σύλληψης του Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999.

“Το κίνημα του Γκιουλέν δεν χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπυ, μια άποψη που είναι αντίθετη με αυτήν που υιοθετήθηκε από την Τουρκία, κατά τη διάρκεια σύσκεψης του τουρκικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (MGK).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ