Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Τριήμερο εθνικό πένθος στη Γαλλία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 84 ανθρώπους το βράδυ της Πέμπτης στη Νίκαια, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στη Γαλλία από αύριο Σάββατο έως τη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Από σήμερα οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια. Ένα νομοσχέδιο που παρατείνει έως το τέλος Οκτωβρίου την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε ισχύ μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι θα υποβληθεί εξάλλου την Τετάρτη και την Πέμπτη στο κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε από την αυλή του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων έπειτα από μια συνεδρίαση γύρω από τον Ολάντ, κάλεσε τους συμπατριώτες του «να είναι ενωμένοι μπροστά στον πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η τρομοκρατία».

«Η Γαλλία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατική απειλή. Αλλάξαμε εποχή και η Γαλλία θα πρέπει να ζήσει με την τρομοκρατία και οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι, να είμαστε αλληλέγγυοι, να επιδείξουμε συλλογικά ψυχραιμία», δήλωσε ο Μανουέλ Βαλς.

«Η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη δημοκρατία που δεν θα επιτρέψει να αποσταθεροποιηθεί», επέμεινε.

«Θέλησαν να πλήξουν την ενότητα του γαλλικού έθνους συνεπώς η μόνη αντάξια, υπεύθυνη απάντηση της Γαλλίας θα είναι ότι θα παραμείνει πιστή στο πνεύμα της 14ης Ιουλίου: δηλαδή μια Γαλλία ενωμένη και συσπειρωμένη γύρω από τις αξίες της. Θα είμαστε ενωμένοι, είναι η μόνη απαίτηση που έχει σήμερα αξία», τόνισε ακόμη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ