Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Άγνωστοι βεβήλωσαν μνημείο αφιερωμένο στον μικρό Αϊλάν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καταστράφηκε από αγνώστους βάνδαλους στην περιοχή Σιλιφκέ στη Μερσίνη της νότιας Τουρκίας, το μαρμάρινο μνημείο στη μνήμη του Αϊλάν και όλων των άλλων προσφυγόπουλων που πνίγηκαν περνώντας με τις οικογένειές τους στην Ευρώπη.

Το γεγονός εντάσσεται στο έντονο κλίμα ενάντια στους, Σύρους κύρια, πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί στις τουριστικές περιοχές της Τουρκίας, όπου η κρίση στον τομέα του τουρισμού δημιούργησε έντονο αντιπροσφυγικό κλίμα.

Το γλυπτό είχε φιλοτεχνηθεί δυο μήνες πριν από τον Μαλίκ Μπουλούτ κατά τη διάρκεια της 43ης Διεθνούς Καλλιτεχνικής Εβδομάδας που οργανώθηκε από το δήμο Σιλιφκέ. Πολλά κομμάτια του γλυπτού έσπασαν και πετάχτηκαν σε ένα παρακείμενο ποτάμι.

«Είμαι πολύ στενοχωρημένος, θα ήθελα να μην είχε συμβεί κάτι τέτοιο. Η Τέχνη, οι καλλιτέχνες και οι ανθρωπιστικές προσπάθειες θα έπρεπε να υποστηρίζονται», είπε ο Μ. Μπουλούτ στο Dogan News Agency.

«Σκαλίσαμε στη μνήμη των νεκρών τα αποτυπώματα των ποδιών των παιδιών πάνω σε μια βάρκα. Υπήρχαν σημεία πάνω στο γλυπτό όπου θα μπορούσαν να κάθονται και να παίζουν παιδιά. Ήθελα οι βάρκες να μην κουβαλούν τις σορούς αθώων παιδιών. Ήθελα να είναι μέρος των παιχνιδιών τους», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Σιλιφκέ, Ριφά Καραντουμάν εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για το βανδαλισμό. «Οι γλύπτες που κλήθηκαν από πολλά μέρη παρήγαγαν όμορφα έργα τέχνης. Η επίθεση στον πολιτισμό από αυτούς τους άγνωστους ανθρώπους μας στενοχώρησε. Πρόκειται για μια επίθεση στον ανθρωπισμό που πρέπει να επιδεικνύουμε ως κοινωνία», είπε.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ