Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Κύπρος: Μοναδικής αξίας το ψηφιδωτό, λέει η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Πρώτη φορά βρίσκουμε στην Κύπρο ψηφιδωτό με αυτό το θέμα, δηλαδή τους άθλους του Ηρακλή»  δήλωσε η διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, δρ. Μαρίνα Σολωμίδου-Ιερωνιμίδου αναφερόμενη στο ψηφιδωτό ρωμαϊκής εποχής, που εντοπίστηκε κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό σύστημα Λάρνακας.

«Φαίνεται ότι το ψηφιδωτό ανήκε σε συγκρότημα λουτρών, γιατί ο Ηρακλής συνδέεται συνήθως με λουτρά»

Η κ. Ιερωνυμίδου, η οποία επισκέφθηκε τον χώρο μαζί με τον υπουργό Συγκοινωνιών, Μάριο Δημητριάδη, είπε ότι το ψηφιδωτό που έχει αποκαλυφθεί, είναι περίπου 19 μέτρα σε μήκος και 4.60 μέτρα σε πλάτος. Ωστόσο, πρόσθεσε, το πλάτος αναμένεται γύρω στα 7 μέτρα.

Στο χώρο, που βρέθηκε το ψηφιδωτό έχουν ανασταλεί τα έργα για το αποχετευτικό σύστημα και οι αρχαιολόγοι εργάζονται να αποκαλύψουν όλο το ψηφιδωτό, το οποίο αποτελείται από πέντε πίνακες. Ήδη έχουν αποκαλυφθεί πλήρως οι δύο και μερικώς οι άλλοι τρεις.

Η κ. Ιερωνυμίδου τόνισε ότι το ψηφιδωτό είναι «μοναδικής αξίας και υψηλής τέχνης». Σύμφωνα με την ίδια, θα γίνει επέκταση του αρχαιολογικού μουσείου Λάρνακας για να τοποθετηθεί το ψηφιδωτό, αφού συντηρηθεί, για να μπορούν να το θαυμάζουν όλοι.

Ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, εξέφρασε θαυμασμό για το ψηφιδωτό και το χαρακτήρισε «αξιόλογο έργο».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ