Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

«Στο σφυρί» η συλλογή τέχνης του Ντέιβιντ Μπόουι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο σφυρί πρόκειται να βγει η προσωπική συλλογή τέχνης και αντικειμένων του Ντέιβιντ Μπόουι, σε δημοπρασία του Σόθμπις Λονδίνου, τον Νοέμβριο.

Η δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί σε τρία μέρη και συμπεριλαμβάνει έκθεση της συλλογής, από 1η έως 10 Νοεμβρίου, στις γκαλερί του Οίκου, στη New Bond Street του Λονδίνου.

Προηγουμένως, θα περιοδεύσει σε όλο τον κόσμο: Μια έκθεση τριών εβδομάδων, με επιλεγμένα έργα, στο Λονδίνο αυτό το καλοκαίρι, από τις 20 Ιουλίου μέχρι τις 9 Αυγούστου και στη συνέχεια στο Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη και το Χονγκ Κονγκ. Ο κατάλογος της δημοπρασίας θα είναι διαθέσιμος στις αρχές Οκτωβρίου.

Ανάμεσα στα περίπου 400 αντικείμενα, η δημοπρασία επικεντρώνεται στο σε 200 έργα μοντέρνας και σύγχρονης βρετανικής τέχνης της συλλογής του Ντέιβιντ Μπόουι.

Έργα, με υπογραφές όπως του Χένρι Μουρ, Γκράχαμ Σάδερλαντ, Φρανκ Άουερμπαχ, Ντάμιεν Χίρστ, καθώς και άλλων «θηριωδών» ονομάτων της τέχνης του 20ου αιώνα.

«Το διάσημο ανήσυχο πνεύμα του Μπόουι, τον οδήγησε επίσης στην Outsider Art, στον Σουρεαλισμό, στη Σύγχρονη Αφρικανική Τέχνη καθώς και στη δουλειά του εκκεντρικού Ιταλού σχεδιαστή Ετόρε Σότσας (Ettore Sottsass) και το Memphis group. Αυτή είναι μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε με πολύ σεβασμό, όχι βάσει της φήμης, αλλά της υψηλής πνευματικής ανταπόκρισης του Μπόουι στο ξεχωριστό όραμα και στα ξεχωριστά έργα συγκεκριμένων καλλιτεχνών», αναφέρει η ανακοίνωση του Σόθμπις.

Ο διαχειριστής της περιουσίας του Ντέιβιντ Μπόουι, δήλωσε σχετικά: «Η συλλογή έργων τέχνης του Ντέηβιντ, είναι αποτέλεσμα προσωπικού ενδιαφέροντος και πάθους. Πάντα αναζητούσε και ενθάρρυνε το δανεισμό των έργων και απολάμβανε να μοιράζεται τα έργα της συλλογής του. Παρόλο που η οικογένειά του διαθέτει συγκεκριμένα έργα ιδιαίτερης αξίας, έχει έρθει η ώρα να δώσουν και σε άλλους τη δυνατότητα να εκτιμήσουν – και να αποκτήσουν – την τέχνη και τα αντικείμενα που ο ίδιος λάτρεψε τόσο».

«Το μόνο πράγμα που αγοράζω με εθισμό είναι η τέχνη. Πάντα ήξερα ότι συλλέγω. Είμαι συλλέκτης. Φαίνεται ότι πάντα συνέλεγα προσωπικότητες, ιδέες…», είχε παραδεχτεί ο θρυλικός Ντέιβιντ Μπόουι (1947-2016).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ