Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Λόρδος Χιλ: Η νέα βρετανική κυβέρνηση να σχεδιάσει τη σχέση της με την ΕΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Να φανταστεί ένα νέο οικονομικό μοντέλο και μια νέα σχέση που θέλει να έχει η Βρετανία με την ΕΕ απ’ έξω από την ΕΕ», κάλεσε τη νέα βρετανική κυβέρνηση ο απερχόμενος Βρετανός Επίτροπος Λόρδος Τζόναθαν Χιλ, ενώ ανέφερε επίσης πως  μετά το δημοψήφισμα, η νέα κυβέρνηση έχει μπροστά της μια «σημαντική δουλειά».

Μετά την τελευταία του ομιλία στις Βρυξέλλες, από τη θέση του επιτρόπου, με θέμα την Ένωση Κεφαλαιαγορών, ο Λόρδος Χιλ δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνέχεια του δημοψηφίσματος.

Ο Λόρδος Χίλ πρόσθεσε πως μετά πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία των συνομιλιών για το πώς θα επιτευχθεί αυτό με τον καλύτερο τρόπο. «Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε καλές σχέσεις με την ΕΕ και μετά την αποχώρηση, γι΄αυτό πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία με έξυπνο τρόπο» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει «κανένας τρόπος» να οπισθοχωρήσει η Βρετανία από την απόφαση που πήρε ο Βρετανικός λαός.

Αντίστοιχο μήνυμα για μια «καλή» και «εποικοδομητική» σχέση στο μέλλον, έστειλε ο απερχόμενος Βρετανός επίτροπος και στην ευρωπαϊκή ηγεσία.

Όπως ανέφερε, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, προκάλεσε «θλίψη και απογοήτευση» στα υπόλοιπα κράτη-μέλη, όμως τώρα οι 27 επιθυμούν να ξεκινήσει η διαδικασία το συντομότερο, κάτι που είναι «κατανοητό». Ωστόσο τόνισε πως η «έξυπνη» κίνηση θα είναι να επικρατήσει «ηρεμία» και «λογική», δίνοντας τον απαραίτητο «χρόνο» στους ανθρώπους για να συζητήσουν και να εργαστούν για τα «καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτηση, σημείωσε πως συχνά το πρόβλημα με την πολιτική είναι ότι συμβαίνουν άσχημα πράγματα και «τίποτα δεν αλλάζει, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη».

«Είμαι της άποψης ότι το να κάτσω στη θέση μου σαν να μην έχει συμβεί τίποτα θα ήταν λάθος» υπογράμμισε, ενώ παραδέχτηκε ότι ένα από τα βασικά σημεία της κριτικής των υπέρμαχων του Brexit ήταν το γεγονός ότι οι Επίτροποι δεν είναι εκλεγμένοι. «Ένιωσα πως έπρεπε να δείξω ότι κάποιος ακούει», κατέληξε ο Τζόναθαν Χιλ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ