Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Γάλλος ΥΠΕΞ: Η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη ως υπουργό Εξωτερικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με τον Μπόρις Τζόνσον, η Βρετανία διόρισε έναν ψεύτη που έχει την πλάτη στον τοίχο ως νέο της υπουργό Εξωτερικών, σε μια στιγμή που στη θέση αυτή χρειάζεται ένα αξιόπιστο πρόσωπο, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό.

Ο Τζόνσον ηγήθηκε επιτυχώς της εκστρατείας υπέρ του Brexit τον περασμένο μήνα. Στη Γαλλία, που είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, ο Τζόνσον θεωρείται βασικός πρωταγωνιστής στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ και στην οπισθοδρόμηση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί ο διορισμός του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία του Φόρεϊν Όφις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται έναν “σαφή, υπεύθυνο και αξιόπιστο” εταίρο.

“Ουδεμία ανησυχία έχω όσον αφορά τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά ξέρετε καλά ποιο είναι το ύφος του, η μέθοδός του”, δήλωσε ο Ερό στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit “είπε πολλά ψέματα” κατά τη διάρκεια της καμπάνιας, “και τώρα είναι αυτός που είναι με την πλάτη στον τοίχο“, τόνισε.

Η επιλογή της νέας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να του εμπιστευτεί το υπουργείο Εξωτερικών είναι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, “αποκαλυπτική της πολιτικής κρίσης στη Βρετανία ως αποτέλεσμα της βρετανικής ψήφου”.

Τώρα, “δεν πρόκειται να μείνουμε εδώ”. Πρέπει να “δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις ώστε η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ να γίνει στις σωστές συνθήκες”.
“Και γι αυτό χρειάζομαι έναν εταίρο με τον οποίο να μπορώ να διαπραγματεύομαι, ο οποίος να είναι ξεκάθαρος, υπεύθυνος και αξιόπιστος. Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη διφορούμενη, θολή κατάσταση να σύρεται … προς τα συμφέροντα των Βρετανών”, δήλωσε ο σοσιαλιστής υπουργός, του οποίου το αυστηρό ύφος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό του εκκεντρικού και ενίοτε υπερβολικού πρώην δήμαρχου του Λονδίνου.

Ο 52χρονος Τζόνσον διορίστηκε χθες βράδυ επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας. Ωστόσο δεν είναι αυτός που θα αναλάβει τις συνομιλίες για τη διευθέτηση του διαζυγίου του Λονδίνου με την Ευρώπη. Η Μέι διόρισε υπουργό αρμόδιο για το Brexit τον 67χρονο ευρωσκεπτικιστή Ντέιβιντ Ντέιβις, πρώην πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην υφυπουργό αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις.
“Αυτόν δεν τον γνωρίζω”, σχολίασε απλά ο Ερό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ