Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Πιέζουν τη Μέι να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες οι Γιούνκερ και Σουλτς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για να προσαρμοστεί πρώτα ή να πιεστεί να δράσει άμεσα; Οι προτροπές υψηλόβαθμων πολιτικών προς τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερίσα Μέι, είναι διφορούμενες, γράφει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θέλει να μιλήσει άμεσα με την Τερίσα Μέι για τις συνέπειες του Brexit. Στη συγχαρητήρια επιστολή του της έγραψε: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία δημιούργησε μια νέα κατάσταση την οποία πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσουν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση». Ο Γιούνκερ προσέθεσε, επίσης, ότι θα χαρεί να ακούσει τις απόψεις της επί του θέματος και ελπίζει σε μια συνάντησή τους στο εγγύς μέλλον.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, θα χαρεί, επίσης, να συνεργαστεί με τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας και θα επικοινωνήσει άμεσα μαζί της, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερ. Στο ερώτημα ποιες προσδοκίες έχει η καγκελάριος από τις διαπραγματεύσεις με την Μέι, ο εκπροσωπος απάντησε: «Θέλουμε τώρα να αφήσουμε τη βρετανική πλευρά να πάρει τις αποφάσεις της. Δεν υπάρχουν νέες προσδοκίες. Όλες έχουν εκφραστεί».

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα χαιρόταν «οι σχέσεις συνεργασίας να είναι επιτυχείς». Προσέθεσε δε, στην επιστολή του, ότι θα χαιρόταν να υποδεχτεί τη Μέι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στον κύκλο των ηγετών της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, συνέδεσε τις ευχές του με το αίτημα για σύντομο ξεκαθάρισμα του θέματος της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. «Το θέμα της ηγεσίας λύθηκε, τώρα αναμένω ότι θα εργασθούμε γοργά, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ