Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Έντονη διαμαρτυρία του Ιράν στη Γαλλία για τη σύνοδο Ιρανών αντικαθεστωτικών στο Παρίσι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Τεχεράνη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών το οποίο του επέδωσε γραπτή διαμαρτυρία για τη σύνοδο εξόριστων Ιρανών αντικαθεστωτικών που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου κοντά στο Παρίσι, μετέδωσε σήμερα Τετάρτη το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.

“Η πραγματοποίηση αυτής της συνόδου από εκείνους που έχουν τα χέρια βαμμένα με το αίμα του ιρανικού λαού (…) είναι απαράδεκτη”, αναφέρει το κείμενο της διαμαρτυρίας που επιδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου, τον Αμποκασέμ Ντελφί, στον πρεσβευτή Φρανσουά Σενεμό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Ντελφί παρομοίασε το Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης (CNRI, η εξόριστη αντιπολίτευση) με οργανώσεις όπως “οι Ταλιμπάν, η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος”.
Πρόσθεσε πως η “εκφορά ανάρμοστων λόγων εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στη Γαλλία” είναι επίσης απαράδεκτη.

Το Ιράν καταδίκασε έντονα χθες Τρίτη τη διεξαγωγή της ετήσιας συνόδου του CNRI στο Μπουρζέ. Το ότι η Γαλλία φιλοξένησε αυτή τη σύνοδο που διοργάνωσε “μια τρομοκρατική οργάνωση και ότι έδωσε αέρα σε ένα δύσοσμο σώμα είναι μια ένδειξη αδυναμίας και ανικανότητας”, είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχάμαντ Μπαγκέρ Νομπάχτ.

“Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα συνεχίσει να μάχεται αυτό το υποκριτικό γκρουπούσκουλο και θα καταδικάζει κάθε κυβέρνηση (…) που το υποστηρίζει” είτε είναι “ευρωπαϊκή είτε της περιοχής”, πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι κατά τη σύνοδο του CNRI γίνονται “κάθε χρόνο σε ομιλίες ατόμων από διάφορες χώρες (…) που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες”. Κατήγγειλε ιδιαίτερα την παρουσία “ενός προσώπου που είναι ο δημιουργός της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν και ο οποίος έπαιξε έναν ιδιαίτερα επαίσχυντο ρόλο στην ιστορία του σαουδαραβικού καθεστώτος στην περιοχή”.

Ιρανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο Τούρκι αλ-Φαϊζάλ, πρώην αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας –μεγάλου περιφερειακού αντιπάλου του Ιράν– συμμετείχε στη σύνοδο του CNRI.

Το CNRI, που έχει έδρα τη Γαλλία, είναι ένας πολιτικός συνασπισμός οργανώσεων Ιρανών αντικαθεστωτικών, από τους οποίους οι πιο γνωστοί είναι οι Μουτζαχεντίν του Λαού (MEK), μία οργάνωση που θεωρείτο “τρομοκρατική” από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2008 όπως και από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2002.

Οι Μουτζαχεντίν του Λαού θεωρούνται “προδότες” στο Ιράν επειδή υποστήριξαν και υποστηρίχθηκαν από το ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν στη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988).

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ