Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Υπέρ της μαντίλας γνωμοδοτεί το Δικαστήριο της Ε.Ε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μια μουσουλμάνα υπάλληλος απολύθηκε σήμερα καθώς αρνήθηκε να βγάζει την μαντίλα της στις συναντήσεις με τους πελάτες, όπως όριζε η πολιτική της γαλλικής εταιρίας στην οποία εργαζόταν.

Η απαίτηση, αυτή, ισοδυναμεί με άμεση παράνομη διακριτική μεταχείριση, ανέφερε σε γραπτή γνωμοδότησή της η γενική εισαγγελέας του κορυφαίου δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτε που να υποδηλώνει ότι δεν ήταν σε θέση να εκτελεί τα καθήκοντά της ως σχεδιαστή μηχανικού επειδή φορούσε ισλαμική μαντίλα», έγραψε η γενική εισαγγελέας Έλινορ Σάρπστον.

Οι γνωμοδοτήσεις του γενικού εισαγγελέα του δικαστηρίου έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, όμως το δικαστήριο συνήθως τις ακολουθεί στην τελική του απόφαση.

Μολονότι μια εταιρεία μπορεί να επιβάλλει ουδέτερο ενδυματολογικό κώδικα, αν επιδιώκει κάποιον θεμιτό στόχο, η Σάρπστον αναφέρει πως είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναλογικό στην παρούσα περίπτωση.

Η Γαλλία απαγορεύει στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν ενδυμασίες που να προσδιορίζουν θρησκευτική πεποίθηση, όπως μαντίλα ή εβραϊκό κιπά, αλλά όχι και στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Οι εταιρείες μπορούν να θέτουν ενδυματολογικούς κώδικες, όμως το ακριβές νομικό καθεστώς τους αμφισβητείται.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ