Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

«Αμετανόητη» η Κίνα για το καθεστώς στη Νότια Σινική θάλασσα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Κίνα δε θα αποδεχτεί καμία πρόταση ή ενέργεια, η οποία θα στηρίζεται στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τη Νότια Σινική Θάλασσα, ξεκαθάρισε ο Κινέζος υπουργός Άμυνας, Τσανγκ Γουάν Κουάν.

Η δήλωσή του έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εθνική κυριαρχία της Κίνας, αλλά και τα ναυτιλιακά της συμφέροντα στην περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, δε θα επηρεαστούν σε καμία περίπτωση από την απόφαση, τόνισε ο Τσανγκ.

Από την πλευρά της, η Μογκερίνι δήλωσε ότι η Κίνα είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ, ενώ η ίδια ελπίζει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων ασφάλειας με το Πεκίνο. Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Νότια Σινική Θάλασσα, η Μογκερίνι σημείωσε ότι τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσής του.

Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποφασίσει το χρόνο που θα ανακηρύξει μία Ζώνη Εναέριας Αναγνώρισης (ΖΕΑ) πάνω από τη Νότια Σινική Θάλασσα, σε συνδυασμό με το μέγεθος της απειλής που δέχεται στην περιοχή.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ