Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Λονδίνο: Βανδάλιζε επί 4 ώρες γλυπτό παιδόφιλου καλλιτέχνη έξω από το BBC

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επί 4 ώρες ένας άνδρας προσπαθούσε να καταστρέψει το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» που κοσμεί την είσοδο του BBC στο Λονδίνο, καθώς αποτελεί δημιουργία του Έρικ Γκιλ, ενός παιδόφιλου καλλιτέχνη.

Ο άνδρας σκαρφάλωσε σε ύψος 3 μέτρων, στην πρόσοψη του εμβληματικού κτηρίου, ώστε να κάνει πραγματικότητα αυτό που ζητάνε ακτιβιστές εδώ και πολλά χρόνια. Να καταστρέψει το γλυπτό «Προσπέρο και Άριελ», δημιουργίας του Έρικ Γκιλ, ενός καλλιτέχνη που έχαιρε σεβασμού στη Βρετανία, μέχρι να αποκαλυφθεί η παιδοφιλία του.

Ο Έρικ Γκιλ ήταν ένας αξιοσέβαστος καλλιτέχνης του 20ου αιώνα, όμως η δημοσίευση των ημερολογίων του το 1989, 49 χρόνια μετά τον θάνατό του, άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα έργα του. Αποκαλύφθηκε πως ο καλλιτέχνης κακοποιούσε σεξουαλικά τις δύο μεγαλύτερες κόρες του και τον σκύλο του.

Το γλυπτό «Πρόσπερο και Άριελ» τοποθετήθηκε στην είσοδο του ραδιομεγάρου το 1933 και είναι εμπνευσμένο από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Απεικονίζει τον μάγο Πρόσπερο, από το θεατρικό έργο του σπουδαίου Σαίξπηρ να στέλνει το αγαθό πνεύμα Άριελ έξω στον κόσμο. Το BBC εξηγεί ότι «ο Άριελ, ως πνεύμα του άερα, ήταν ένα ταιριαστό σύμβολο για το νέο μυστήριο της ραδιοφωνίας».

Ωστόσο, η ειδεχθής δράση του Γκιλ προκάλεσε τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας του κόσμου που απαιτούν εδώ και πολλά χρόνια να κατέβει το συγκεκριμένο γλυπτό από την πρόσοψη του κτηρίου. Μετά από 4 ώρες, η αστυνομία επιστράτευσε έναν ανυψωτή της πυροσβεστικής για να κατεβάσει τον άνδρα και να τον συλλάβει για βανδαλισμό.

Ο άνδρας φόραγε μια μπλούζα με στάμπα «Reservoir Dogs» (από τη γνωστή ταινία του Ταραντίνο) και προσπαθούσε με ένα σφυρί να καταστρέψει το γλυπτό. Παράλληλα, χρησιμοποιούσε και μαρκαδόρο γράφοντας μηνύματα κατά του BBC και του Έρικ Γκιλ.

Η σχέση του BBC με τον Έρικ Γκιλ

Εκτός από γλύπτης, ο Γκιλ ήταν και τυπογράφος και το 1990, το BBC υιοθέτησε την εμβληματική γραμματοσειρά Gill Sans που ο ίδιος δημιούργησε το 1927. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε την συγκεκριμένη γραμματοσειρά για το λογότυπό της και πολλά τηλεοπτικά γραφικά της, με το λογότυπο να γίνεται ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα στον κόσμο, ενώ άλλαξε πρόσφατα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ