Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023

Ο Μπόρις Τζόνσον αντιμέτωπος με την οργή των Τόρις για τα κορονοπάρτι εν μέσω πανδημίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να δώσεις εξηγήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα, καθώς κατηγορείται για τη συμμετοχή του σε ακόμη ένα πάρτι, στους κήπους της Ντάουνινγκ Στριτ, εν μέσω αυστηρού lockdown.

Η πολιτική ένταση στη Βρετανία βρίσκεται στα ύψη και με την αποκάλυψη για τα πάρτι του Μπόρις Τζόνσον, ο πρωθυπουργός της χώρας έχει να αντιμετωπίσει ένα από τα δυσκολότερα ραντεβού της πρωθυπουργικής του θητείας.

Οι αποκαλύψεις είχαν γίνει από το τέλος του 2021 και αφορούσαν κάποια πάρτι που διοργανώθηκαν από άτομα της κυβέρνησης, αγνοώντας τους υγειονομικούς περιορισμούς που είχαν επιβληθεί σε όλη τη χώρα για την αντιμετώπισ της πανδημίας.

Τώρα, ο Μπόρις Τζόνσον καλείται να απαντήσει αν ήταν παρών στην γιορτή που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου 2020, όπως αποκαλύπτουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης

Η αποκάλυψη το βράδυ της Δευτέρας, από το τηλεοπτικό δίκτυο ITV, του περιεχομένου ενός mail που στάλθηκε σε εκατό περίπου άτομα από τον επικεφαλής του ιδιαίτερου γραφείου του πρωθυπουργού, Μάρτιν Ρέινολντς, φανερώνει τη φύση της εκδήλωσης που οργανώθηκε στις 20 Μαΐου του 2020 στους κήπους της Ντάουνιγκ Στριτ. «Φέρτε τα ποτά σας…ας επωφεληθούμε από τον καλό καιρό», παρακινούσε ο αποστολέας.

Περί τα τριάντα άτομα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύονται στα βρετανικά ΜΜΕ, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και η μνηστή του Κάρι, η οποία στο μεταξύ έγινε πρωθυπουργική σύζυγος. Εκείνη την χρονική περίοδο, μόνο δύο άτομα μπορούσαν να συναντηθούν σε εξωτερικό χώρο.

Μπορεί πριν δύο χρόνια η νίκη του Μπόρις Τζόνσον να ήταν ιστορική, όμως η δημοφιλία του καταρρέει τους τελευταίους μήνες μετά από μια σειρά κρίσεων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει.

Από τη μια μεριά τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και από την άλλη οι υποψίες ότι είπε ψέματα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης της πρωθυπουργικής κατοικίας, η ανάθεση συμβολαίων σε φίλους κατά την διάρκεια της πανδημίας ή τις κατηγορίες για εύνοια προς τους γενναιόδωρους χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά από όλες αυτές τις αποκαλύψεις, η οργή κλιμακώνεται στις τάξεις των Τόρις, με τα στελέχη του κόμματος να θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον από την εξουσία αλλά πότε θα το κάνει.

Ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον χαμογέλασε ενοχλημένα και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στην εσωτερική έρευνα που διεξάγεται για σειρά γιορτών που οργανώθηκαν ανάμεσα στον Μάιο και τον Δεκέμβριο 2020, όταν ερωτήθηκε για τις αποκαλύψεις των πάρτι.

Ωστόσο, αν δεν δεχθεί να αποχωρήσει, αρκεί μία ψηφοφορία επί προτάσεως μομφής εναντίον του στις τάξεις των Τόρις. Ωστόσο, για την ώρα, αυτή η εξέλιξη δεν θεωρείται επικείμενη, όμως δεν είναι πλέον ταμπού στους κύκλους των Τόρις, που συνηθίζουν να ξεφορτώνονται τους ηγέτες τους όταν γίνονται βαρίδια.

Τι γράφουν τα βρετανικά ΜΜΕ

«Ο Τζόνσον χάνει την υποστήριξη των Τόρις», είναι ο σημερινός τίτλος της συντηρητικής Daily Telegraph, που προβάλλει την έκκληση του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος στην Σκωτία Ντάγκλας Ρος για παραίτηση, αν αποδειχθεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον παραβίασε τους κανόνες και εξαπάτησε το Κοινοβούλιο.

Οι Times προβάλλουν την θέση μελών της κυβέρνησης που ζητούν από τον Μπόρις Τζόνσον «να εκφράσει την λύπη του», για να μην «τους πάρει όλους η μπάλα».

Η Daily Mail αναρωτιέται αν «το πάρτι έχει τελειώσει για τον πρωθυπουργό», τονίζοντας ότι ο συντηρητικός ηγέτης περνά την σοβαρότερη κρίση από την άνοδό του στην εξουσία τον Ιούλιο 2019. Η εφημερίδα The Guardian προβάλλει επίσης την οργή των συντηρητικών βουλευτών κατά του ηγέτη τους, τις εκκλήσεις τους για διαφάνεια και για την έκφραση συγγνώμης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ