Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Άντονι Φάουτσι: Η Όμικρον θα μας βρει σχεδόν όλους – Είμαστε στα πρόθυρα να μπορούμε να ζούμε με τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ΗΠΑ ενδέχεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας μεταβατικής περιόδου, μετά την οποία θα είναι δυνατό να ζουν με τον ιό, όπως εκτιμά ο κορυφαίος επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Το παραλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον με την εκπληκτική, πρωτόγνωρη αποτελεσματικότητά του να μεταδίδεται τελικά θα μας βρει σχεδόν όλους»,  επεσήμανε ο Φάουτσι μιλώντας στο Center for Strategic and International Studies (CSIS).

O ιός θα μας βρει σχεδόν όλους

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξαλείψουμε» αυτό τον ιό, τόνισε ο Φάουτσι, με δεδομένη τη μεταδοτικότητά του, την τάση του να μεταλλάσσεται σε νέα στελέχη και τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων κατά της covid-19.

Οι ΗΠΑ τελικά θα εισέλθουν σε μια νέα φάση  «στην οποία θα υπάρχει αρκετή προστασία στην κοινότητα, αρκετά διαθέσιμα φάρμακα ώστε, όταν κάποιος μολύνεται και ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να είναι εύκολο να λάβει θεραπεία»  εξήγησε ο επιδημιολόγος.

«Όταν φτάσουμε εκεί, αυτή θα είναι η μετάβαση και ενδέχεται να είμαστε στα πρόθυρά της τώρα»  επεσήμανε ο Φάουτσι.

Αυτή την περίοδο στις ΗΠΑ νοσηλεύονται με covid-19 σχεδόν 146.000 άνθρωποι, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Από αυτούς σχεδόν 24.000 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες Τρίτη στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Υγείας.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου μπορούμε να πούμε με αποδεκτό τρόπο ζούμε με τον ιό, εξαιτίας κυρίως της πίεσης που ασκείται αυτή την περίοδο στο σύστημα υγείας. Αλλά πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί» πρόσθεσε.

Αν και δεν μπορεί να εξαλειφθεί εντελώς η επιδημία, «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον ιό να κυριαρχεί στις ζωές μας για πολύ καιρό ακόμη» εκτίμησε ο επιδημιολόγος, ζητώντας να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ